Tiraspolul vrea post „de menținere a păcii” pe malul drept al Nistrului, la hidrocentrala Dubăsari

Tiraspolul vrea post „de menținere a păcii” pe malul drept al Nistrului, la hidrocentrala Dubăsari
Imagine simbol. Sursa foto: Miroslav Rotari / Sputnik

Autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului vor să instaleze un nou post „de menținere a păcii”. De această dată, Tiraspolul propune înființarea unui post pe malul drept, la hidrocentrala Dubăsari, invocând faptul că angajații acesteia sunt „îngrijorați de situația tensionată din regiunea Mării Negre”.

Potrivit agenției „Новости Приднестровья”, deteriorarea barajului ar crește riscul de inundații în zonele dens populate, ceea ce se va solda cu „nenumărate pierderi pentru locuitorii acestor zone”.

„Fără îndoială, instalarea unui astfel de post al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii la intrarea în barajul hidrocentralei Dubăsari de pe malul drept al râului Nistru va contribui la liniștea populației care locuiește pe ambele maluri ale Nistrului”, a menționat delegația Tiraspolului în Comisia Unificată de Control (CUC), citată de agenția din stânga Nistrului.

La scurt timp după reuniunea săptămânală a Comisiei Unificate de Control din 18 aprilie, Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a anunțat că delegația moldovenească a respins categoric propunerea înaintată de Tiraspol.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Delegația Republicii Moldova și-a reiterat poziția că Forțele Mixte de Menținere a Păcii nu necesită structuri suplimentare pentru asigurarea păcii în Zona de Securitate, a adus argumente potrivit cărora posturile în discuție sunt instalate în mod abuziv și a cerut eliminarea acestora. Exponenții Tiraspolului din Comisie s-au opus luării unei decizii pe acest subiect”, a precizat Biroul.

Comisia Unificată de Control a fost constituită în anul 1992, în baza acordului semnat de R. Moldova şi Federaţia Rusă, din delegaţiile R. Moldova, regiunii transnistrene şi a Rusiei. CUC coordonează activitatea în zona de securitate a forţelor militare de menţinere a păcii, care reprezintă cele trei părţi.

Autorităţile de la Chişinău militează deja de peste un deceniu pentru înclocuirea actualului mecanism de menţinere a păcii din zona de securitate, care presupune misiuni militare, cu unul internațional civil.