ANSA atenționează agenții economici: Fructele și legumele importate vor fi plasate pe piață după testarea de laborator

ANSA atenționează agenții economici: Fructele și legumele importate vor fi plasate pe piață după testarea de laborator
Sursa foto: Elimira Lotti de la Pexels

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează agenții economici despre faptul că fructele și legumele de import vor fi plasate pe piață doar după ce obțin rezultat conform la laborator.

„Fructele și legumele proaspete provenite din import, de la care au fost prelevate probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide și a conținutului de nitrați în cadrul programului de monitorizare aprobat anual de către Agenție, vor fi plasate pe piață numai după obținerea rezultatelor de laborator conforme. Până la primirea rezultatelor de laborator, loturile de la care au fost prelevate probe vor fi păstrate în depozitele agenților economici importatori, înregistrate de ANSA”, notează agenția.

În acest context, ANSA solicită importatorii să respecte declarația de propria răspundere depusă la frontieră, prin care aceștia se obligă să nu comercializeze produsele până la obținerea rezultatelor de laborator.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Agenția notează că în conformitate cu prevederile Legii privind siguranța alimentelor, operatorii din domeniul alimentar sunt responsabili de controlul inofensivității produselor alimentare puse la dispoziție pe piață. Totodată, în cazul în care agenții economici au comercializat produse alimentare ce nu prezintă siguranță, aceștia sunt obligați să le retragă de pe piață, iar dacă alimentele au ajuns la consumatori, aceștia trebuie să informeze, în mod eficient și precis, publicul despre motivul retragerii.

Concomitent, agenții care vor comercializa produsele înainte de recepționarea rapoartelor de laborator sunt pasibili de răspundere juridică.

Recent, ANSA a retras un lot de banane cu exces de pesticide din magazine.

ANSA retrage de pe rafturile din magazine un lot de banane, cu exces de pesticide
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că a depistat în comerț un lot de banane, cu exces de pesticide. Astfel, pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure, ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului din magazine. Potrivit instituției este vorba despre 23 d…