Amenzi de până la 37 de mii de lei pentru coruperea alegătorilor: Proiectul urmează să fie examinat în Parlament

Amenzi de până la 37 de mii de lei pentru coruperea alegătorilor: Proiectul urmează să fie examinat în Parlament
Sursa foto: ipn.md

Alegătorii care vor pretinde, accepta sau primi bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare, sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral vor risca pedeapsă contravențională. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost examinat miercuri, 10 iulie, la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități și va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului.

Autorii, un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, propun completarea Codului contravențional în vederea sancționării coruperii pasive în perioada campaniei electorale, în ziua precedentă scrutinului electoral sau în ziua alegerilor, iar valoarea amenzilor va fi de la 25.000 la 37.500 de lei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În nota informativă se menționează că nu au fost incluse în categoria de bunuri vizate de sancțiune materialele și obiectele de agitație electorală, achitate din fondul electoral, ce poartă numele și prenumele candidatului, respectiv denumirea partidului politic.

Totodată, cele ce conțin semne sau simboluri ale concurenților electorali, precum afișe, pliante, cărți poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, cutii de chibrituri, insigne, ecusoane, CD-uri, DVD-uri, suporturi de stocare USB, fanioane, steaguri, cărți, pungi, tricouri, chipiuri, eșarfe, fulare, a căror valoare pentru о unitate nu depășește o sută de lei.

Documentul va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului, iar după adoptare, modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.