Ambasadorul R. Moldova la Moscova, convocat din nou la Ministerul rus de Externe. Reacția Chișinăului
ACTUALIZARE (18:10) Ministerul de Externe (MAE) de la Chișinău a confirmat convocarea ambasadorului R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, la Ministerul rus de Extern, în legătură cu refuzul de acreditare a observatorii ruși la alegerile prezidențiale din țara noastră. Potrivit MAE, statutul profesional al persoanelor neacreditate „a fost incompatibil cu cel de observator internațional”.
„Ministerul Afacerilor Externe confirmă convocarea ambasadorului Republicii Moldova în Federaţia Rusă la Ministerul rus al Afacerilor Externe şi exprimarea unui protest în legătură cu refuzul în acreditarea unor observatori pentru monitorizarea alegerilor. În acest context, MAE menţionează că statutul profesional al persoanelor neacreditate a fost incompatibil cu cel de observator internațional”, a declarat MAE.
ȘTIREA INIȚIALĂ (16:26) Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul rus al Afacerilor Externe de la Moscova. Instituția de la Moscova a anunțat acest lucru cu circa o oră în urmă, precizând că diplomatului moldovean i s-a exprimat o notă de protest în legătură cu „acțiunile discriminatorii neprietenoase” ale Chișinăului în raport cu observatorii ruși la alegerile prezidențiale din țara noastră.
„Înaintea primului tur de scrutin și a referendumului constituțional de aderare la UE, care a avut loc pe 20 octombrie, autoritățile moldovenești au refuzat nemotivat acreditarea celor cinci observatori internaționali din Rusia. Înainte de turul doi, care a avut loc pe 3 noiembrie, pe aeroportul din Chișinău, trei membri ruși ai misiunii OSCE/ODIHR au primit interdicția de a intra în R. Moldova, deși aveau acreditare de la Comisia Electorală Centrală a R. Moldova”, se precizează în comunicatul emis de ministerul rus.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În continuare, diplomația de la Moscova a notat că acțiunile sus-menționate reprezintă o încălcare gravă a obligațiilor internaționale ale Chișinăului, în special, a Documentului Reuniunii de la Copenhaga a Conferinţei pentru Dimensiunea umană a CSCE din 1990 și a Convenției CSI din 2002 privind standardele pentru alegeri democratice, drepturi și libertăți electorale.
„Acești pași au fost întreprinși de statul candidat la UE, caracterizând în mod corespunzător valorile democratice europene pe care conducerea moldovenească se străduiește să le respecte”, a conchis Ministerul rus de Externe.
Redacția ziar.md a solicitat reacția Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău. Până în momentul publicării acestei știri, purtătoarea de cuvânt a instituției, Liliana Barbăroșie, nu ne-a oferit vreun răspuns.