Ambasadoarea SUA la NATO reafirmă sprijinul pentru Mark Rutte în lupta pentru șefia alianței

Ambasadoarea SUA la NATO reafirmă sprijinul pentru Mark Rutte în lupta pentru șefia alianței
Sursa foto: Profimedia Images

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, speră ca statele membre să poată lua o decizie cu privire la succesorul șefului NATO, Jens Stoltenberg, „în următoarele săptămâni”, relatează publicația olandeză De Telegraaf și RTP, citate de G4media.

Ambasadoarea Smith a reiterat marți sprijinul american pentru Mark Rutte în timpul unei conversații cu presa internațională. De Telegraaf a dezvăluit marți că numărul susținătorilor lui Rutte este acum estimat la 28 de aliați. Acest lucru înseamnă că ar mai trebui convinse încă patru state membre NATO.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În culise, ambasadorii NATO discută de săptămâni întregi problema succesiunii, notează publicația olandeză. În afară de Rutte, președintele Klaus Iohannis s-a prezentat ca singurul contra-candidat.

„Există doi candidați oficiali: Mark Rutte (premierul Olandei) și președintele României, Klaus Iohannis. Are loc o dezbatere continuă cu privire la calificările acestor doi lideri impresionanți. Vom continua să discutăm avantajele și dezavantajele ambilor candidați până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei”, a declarat ambasadoarea americană Smith.

Oficiala speră că fumul alb va apărea deasupra sediului NATO din Bruxelles „în următoarele săptămâni”. Ambasadoarea americană a reamintit că pentru SUA există un candidat favorit: „Poziția SUA este în sprijinul lui Mark Rutte ca secretar general. Dar avem, de asemenea, un respect profund pentru prietenul nostru, președintele Iohannis, pentru că a acceptat această provocare. Îi urăm mult noroc”.

Președintele României anunță că va intra în competiția pentru funcţia de secretar general al NATO
Preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat marţi, 12 martie, că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO. „(...) am decis să intru în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitate…