Actori de la Iași, pe scena de la Chișinău. Teatrul Național „Mihai Eminescu” va găzdui două spectacole de excepție

Actori de la Iași, pe scena de la Chișinău. Teatrul Național „Mihai Eminescu” va găzdui două spectacole de excepție
Sursa foto: Teatrul Național „Mihai Eminescu” / Facebook

Teatrul Național „Mihai Eminescu” va găzdui turneul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași cu două spectacole. În ambele se regăsește tema familiei și a căutării unor puncte de sprijin într-o lume nesigură, de nisipuri mișcătoare. Este vorba de „Oameni singuratici”, în regia lui Florin Caracala și „Memoria apei”, în regia Irinei Popescu-Boieru.

Evenimentul are loc în cadrul Turneului Unirii „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, ediția a X-a și vine să marcheze Ziua Unirii Basarabiei cu România, precum și Ziua Mondială a Teatrului - ambele sărbătorite pe 27 martie.

  • 27 martie 2024, ora 18:00 - „Oameni singuratici”, adaptare după Gerhart Hauptmann, traducerea: Paul B. Marian, regia: Florin Caracala

Abordând tematica mereu actuală a bărbatului situat între două femei, piesa are o bază reală și i-a adus autorului notorietatea în 1891, fiind reprezentată la Residenztheater Berlin, apoi la Deutsches Theatre Berlin și Burgtheater din Viena.

În regia lui Florin Caracala, cu Marian Stavarachi, Mălina Lazăr, Tatiana Ionesi, Daniel Busuioc, Răzvan Conțu, Andreea Boboc și Marian Alexandru Chiculiță în distribuție, spectacolul propune o reflecție pe marginea unei drame familiale, a rutinei domestice, amăgitoare și sterilă, a diferențelor intelectuale, a neînțelegerii și înstrăinării reciproce.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

  • 28 martie 2024, ora 18:00 - „Memoria apei” de Shelagh Stephenson, traducerea: Diana David, regia: Irina Popescu-Boieru, scenografia: Rodica Arghir

Ce te faci când amintirile despre mama, despre casa părintească, despre frați și surori sunt departe de imaginea sacralizată de poezii și cântece înduioșătoare? Cum te desparți de mama, de trecut? Ce rămâne și ce vei lua cu tine mai departe?

Cunoscuții și îndrăgiții actori ieșeni Haruna Condurache, Catinca Tudose, Irina Răduțu-Codreanu, Livia Iorga, Monica Bordeianu, Radu Ghilaș și Daniel Busuioc ne aduc un spectacol axat pe relațiile familiale, care spulberă clișeele dulcege ale filmelor „de familie” și ale comediei clasice, reinventând subiectul în modul cel mai viu și mai contemporan cu putință.

Proiectul Turneului unirii „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău” este la cea de-a X-a ediție. Evenimentul se desfășoară anual: în ianuarie, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor: Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău ajunge în turneu la București și Iași, iar în jurul datei de 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, cele două teatre naționale vin în turneul de răspuns la Chișinău.