20 de militari moldoveni vor participa la operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina. Când începe misiunea

20 de militari moldoveni vor participa la operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina. Când începe misiunea
Sursa foto: euforbih.org

20 de militari moldoveni vor participa la operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (EUFOR ALTHEA). Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost adoptat Parlament.

Contingentul țării noastre va participa în EUFOR ALTHEA în componența contingentului forțelor militare române și va executa misiuni de sprijin a păcii și de patrulare în zona de operații. Misiunea va începe din 1 octombrie 2024 și va dura 12 luni.

Asigurarea logistică va fi oferită de contingentul României, întrucât, recent, Parlamentul a adoptat amendarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și cel de la București privind cooperarea în domeniul militar. Respectiv, o parte din cheltuieli, care includ instruirea colectivă la predetașare, transport, cazare, hrana, tratament medical etc., vor fi acoperite de România.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în  Bosnia și Herțegovina a fost instituită în anul 2004 și are misiunea de menținere a unui mediu sigur și stabil, cooperând pe deplin cu forțele armate și autoritățile civile ale țării.

În prezent, în cadrul EUFOR ALTHEA sunt prezente 22 de țări.