20 de mii de consumatori de energie electrică din R. Moldova vor beneficia de contoare inteligente

20 de mii de consumatori de energie electrică din R. Moldova vor beneficia de contoare inteligente
Imagine simbol. Sursa foto: enel.com

20 de mii de consumatori ai companiei Premier Energy vor beneficia de contoare inteligente, grație cărora își vor putea gestiona singuri consumul de energie. Acțiunea face parte din proiectul-pilot de eficientizare energetică, realizat de Ministerul Energiei, cu suportul PNUD Moldova. Banii pentru pilotarea proiectului, în sumă de cinci milioane de euro, sunt oferiți de către guvernul Italiei, transmite IPN.

„În prezent, majoritatea consumatorilor din R. Moldova folosesc contoare de tip vechi. Din cauza contoarelor de tip vechi, consumatorul nu achită acea energie electrică pe care o consumă pentru că angajații Premier Energy, de exemplu, preiau informația o dată în lună și în baza acestei informații se creează o aproximare, e vorba de consumul lunar, plus-minus”, a declarat secretara de stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, în cadrul emisiunii „Территория свободы”.

Astfel, cei 20 de mii de consumatori vor primi posibilitatea de a decide de sine stătător câtă energie să consume, când să o consume și cât să achite pentru aceasta la final de lună.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Contoarele inteligente vor măsura consumul de energie la intervale scurte și vor transmite datele în mod automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic datele contoarelor.

„Suntem în proces de instalare a primelor 3.000 de contoare inteligente. Până la sfârșitul anului trebuie să instalăm încă 17 mii de contoare, numărul total al contoarelor fiind 20 de mii. Beneficiarii acestui proiect au fost selectați în baza unor criterii transparente, nu există cumătrisme în acest proiect”, a explicat reprezentantul Premier Energy, Sergiu Petrea.

În Uniunea Europeană, peste 50% din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în rețea cu până la 15%. Rețelele inteligente au la bază necesitatea de reducere la maximum a consumului, la nivel mondial, pentru a opri risipa de resurse și a diminua efectele încălzirii globale.

Proiectul lansat de Ministerul Energiei cu finanțarea PNUD Moldova prevede instalarea a 35 de mii de contoare inteligente pentru consumatorii din R. Moldova, dintre care 20 de mii sunt din aria de activitate a companiei Premier Energy Distribution.