Ziua Internațională a Bărbatului: La ce vârstă se căsătoresc moldovenii?
Anual, pe data de 19 noiembrie, peste 90 de țări din întreaga lume marchează Ziua Internațională a Bărbatului, sărbătoare menită să elogieze importanța bărbaților și impactul lor pozitiv. În 2023, manifestările dedicate Zilei Internațioanale se desfășoară sub genericul „Zero sinucideri în rândul bărbaţilor”.
Cel care a iniţiat demersurile pentru marcarea acestei zile pe data de 19 noiembrie, sărbătorită de toate categoriile sociale, este dr. Jerome Teelucksingh din Trinidad & Tobago.
Bărbații din R. Moldova
În contextul Zilei Internaționale a Bărbatului, Biroul Național de Statistică (BNS) a publicat o serie de informații despre bărbații din R. Moldova.
Astfel, potrivit BNS, în 2022, numărul bărbaților din R. Moldova a constituit 1,2 milioane, la fel ca în 2020. Fiecăror 100 de femei, în 2022 le reveneau 90 de bărbați.
Datele statistice mai arată că, în mediu, bărbații moldoveni decid să se căsătorească la vârsta de 29 de ani, în timp ce femeile fac acest pas la 26 de ani.
Anul trecut, în țara noastră au venit pe lume 13.910 de băieței, cu 868 mai mulți decât fetițe. Vârsta medie a bărbaților din R. Moldova este de 38,4 ani, în timp ce speranța de viață constituie doar 67,1 ani.
Anterior, expertul economic Veaceslav Ioniță a publicat o analiză în care nota că numărul bărbaților din R. Moldova a ajuns în 2023 la cel mai mic indicator din ultimii 50 de ani. Potrivit acestuia, tendința negativă este determinată speranța scăzută de viață și migrație.
Originile Zilei Internaționale a Bărbatului
În multe state de pe glob au existat încă din 1960 numeroase iniţiative de marcare a Zilei Bărbatului în luna februarie.
Pe 24 februarie 1969, cotidianul american New York Times relata despre încercările de instituire din partea unor grupuri de bărbaţi a zilei internaţionale a bărbatului la data de 23 februarie - zi în care pe timpul URSS era marcată Ziua Armatei Roşii.
În 1994, organizaţii din Statele Unite ale Americii, Europa şi Australia au marcat această zi în luna februarie, la iniţiativa profesorului Thomas Oaster, de la Universitatea din Missouri. După ce multe state au renunţat la celebrarea acestei zile, Asociaţia Malteză pentru Drepturile Bărbaţilor a continuat să o marcheze prin evenimente dedicate.
În 1999, Trinidad şi Tobago au aniversat această zi la data de 19 noiembrie, demersul fiind recepţionat pozitiv în ţările din zona Caraibilor. De atunci, anual, pe 19 noiembrie erau organizate slujbe religioase, manifestări, seminarii publice, forumuri, conferinţe, festivaluri sau strângeri de fonduri în scopuri caritabile, activităţi şcolare sau discursuri publice în instituţii.
La zece ani distanță, în 2009, Comitetul Asociaţiei Malteze pentru Drepturile Bărbaţilor a votat schimbarea datei, urmând ca ziua dedicată bărbaţilor să fie sărbătorită la 19 noiembrie, similar celorlalte ţări.