Ziua Europei la Chișinău: Programul evenimentelor din „Orășelul European”

Ziua Europei la Chișinău: Programul evenimentelor din „Orășelul European”
Ziua Europei la Chișinău 2023. Imagine simbol

„Orășelul European” de la Chișinău, organizat în contextul Zilei Europei, își va deschide porțile pe 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). În acest an, sloganul sărbătorii este „Europa ești tu”.

Vizitatorii se vor putea familiariza cu tradițiile culturale și culinare a 18 state membre ale Uniunii Europene, și, totodată, să afle informații despre activitățile derulate în cadrul proiectelor finanțate de UE în R. Moldova.

Seara, publicul este așteptat la un concert susținut de ambasadorul UE în Moldova, Jānis Mažeiks, alături de Cristofor Aldea-Teodorovici & Orchestra, LUPII lui Calancea, Kalush Orchestra din Ucraina și alții. În continuare, vă prezentăm agenda evenimentelor:

11:45 - Moderatorul prezintă agenda Zilei Europei

12:00 - Deschiderea oficială a Orășelului European

12:10 - Discursuri oficiale și declarații de presă:

 • Președinta Maia Sandu
 • Comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn

13:00 – 17:00 - Târg interactiv dedicat Orășelului European la Chișinău:

 • Aleea „Echipa Europa”: Statele membre ale UE își vor prezenta sprijinul pentru Republica Moldova, evidențiind asistența pe care o oferă. Ulterior, vizitatorii Orășelului European se vor putea bucura de o serie de activități interactive – rulete, chestionare, jocuri de provocare și multe altele – concepute pentru a atrage și a distra, oferind o perspectivă mai profundă asupra culturii și valorilor europene. Fiecare ambasadă a UE își va expune tradițiile și patrimoniul unic, permițând vizitatorilor să se cufunde în bogata tapiserie a diversității și unității europene.
 • Aleea „UE-Moldova: Împreună mai puternici”: proiectele finanțate de UE vor prezenta domeniile diverse de asistență oferite Republicii Moldova, ilustrând modul în care acestea aduc beneficii directe cetățenilor săi. Prin intermediul unor exponate interactive și al unor prezentări informative, vizitatorii vor avea o perspectivă asupra impactului tangibil al acestor inițiative asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor moldoveni.
 • Pavilionul „Moldova Europeană”: pavilion al Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova care prezintă activități interactive și informații despre parcursul european al țării.
 • Creează-ți o amintire de Ziua Europei 2024: stand foto dedicat tuturor vizitatorilor pentru a se fotografia în diferite formate.
 • Târgul organizațiilor societății civile: ONG-urile care implementează proiecte finanțate de UE vor prezenta rezultatele obținute și serviciile prestate în diverse regiuni ale Republicii Moldova.
 • Pavilionul dedicat activităților pentru copii:activități interactive și educative pentru copii de toate vârstele, organizate pe parcursul întregii zile, inclusiv: pictură pe față; jocuri de societate; concursuri de desen; asamblarea puzzle-urilor; activități sportive; spectacole de dans susținute de cluburile de creație ale copiilor în fața scenei principale.
 • Pavilionul destinat activităților participative pentru public:

12:45 – 14:15 - Lansarea proiectului „Facilitarea unei Tranziții Verzi Incluzive în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Eruropeană și implementat de PNUD Moldova.

14:30 – 15:15 - „Recensământul: O privire asupra populației și caracteristicile ei de Ziua Europei” – evenimentul va include dialog deschis cu publicul, concurs cu premii, prezentări interactive: recensământul pe înțelesul tuturor.

15:30 – 16:30 - Show cu experimente chimice destinat copiilor și prezentat Laboratorul Medical „Synevo”.

16:45 – 17:30 - Curs de Prim Ajutor Medical: „Măsuri inițiale de prim ajutor, suport vital de baza, siguranța personală și manevre de dezobstrucție a căilor respiratorii superioare la adulti si copii”, prezentat de Laboratorul Medical Synevo.

 • Componenta „vârsta de aur”: sesiuni de masterclass pe teme legate de stilul de viață sănătos, muzică, dansuri pentru seniori și alte masterclass-uri tematice;
 • Zona gastronomică: o gamă delicioasă de delicii culinare din diferite țări ale UE va pune în valoare bucătăria și băuturile tradiționale.
 • Concert susținut în timpul zilei (Lidia Isac, reprezentând cultura franceză; Ansamblul de dans popular „Hecenii” (R. Moldova); Euroclub-ul de la ULIM, reprezentând cultura R. Moldova; violonist român, reprezentând cultura românească; Formația folclorică bulgară din Taraclia).

16:30 – 17:00 - Concert susținut de cântăreața slovacă de operă Tatiana Hajzušová, acompaniată de un pianist slovac

17:00 – 18:00 - Concert de tango la Palatul Republicii, oferit de Ambasada României în Republica Moldova

19:00 – 22:00 - Concert dedicat Zilei Europei 2024: Europa ești TU!

Pe scenă vor urca:

 • Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș” împreună cu Adriana Ochișanu, Cornelia Ștefăneț și Nicolae Glib (R. Moldova);
 • Cristofor Aldea Teodorovici (R. Moldova);
 • Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene;
 • Lupii lui Calancea (R. Moldova);
 • Kalush Orchestra (Ucraina);
 • Satoshi (R. Moldova).

Evenimente dedicate Zilei Europei 2024 vor avea loc și în alte regiuni ale R. Moldova, până pe 26 mai inclusiv. Mai multe detalii găsiți AICI.