Zile numărate până când taberele de vară își vor deschide ușile. Recomandările ANSA pentru părinții

Zile numărate până când taberele de vară își vor deschide ușile. Recomandările ANSA pentru părinții
Colaj ziar.md.

Au rămas câteva zile până când taberele de vară își vor redeschide ușile. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu un mesaj important către părinții care au decis să-și ducă copii la taberele de vară.

Astfel, ANSA recomandă părinților să meargă personal la tabără, să se informeze în detaliu despre condițiile de igienă și siguranță alimentară, să verifice deținerea de către blocurile alimentare din cadrul acestor instituții a actelor permisive eliberate de către ANSA.

Potrivit agenției, blocul alimentar trebuie să respecte următoarele cerințe:

  • condiții de igienă corespunzătoare în depozitele și blocurile alimentare;
  • dotarea blocurilor alimentare cu utilaj corespunzător și cu ustensilele respective;
  • deținerea unei surse sigure de alimentație cu apă potabilă a blocului alimentar;
  • activitatea în cadrul blocului alimentar a personalului care deține cunoștințele necesare și îndeplinesc cerințele de sănătate;
  • respectarea fluxurilor tehnologice în cadrul blocului alimentar;
  • amenajarea blocurilor de igienă personală înainte de servirea meselor;
  • meniul zilnic de repartiție trebuie să fie cu indicațiile: produse care pot provoca alergii sau intoleranță, gramajul produsului oferit per/copil;
  • meniul trebuie afișat în loc accesibil pentru copii și coordonat cu reprezentanții ANSP, precum și alte măsuri care garantează securitatea alimentară.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Înainte de deschiderea taberelor de vară, o comisie specială constituită din reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Agenției pentru supraveghere tehnică, Autorităților publice locale şi organizației sindicale verifică gradul de pregătire a taberelor.

Totodată, pe toată perioada sezonului estival inspectorii ANSA vor efectua controale inopinate la tabere de odihnă unde, suplimentar, vor monitoriza și supraveghea calitatea și inofensivitatea produselor alimentare achiziționate pentru alimentația copiilor, dar și pentru a oferi suport consultativ în organizarea activității personalului din blocul alimentar.

Concomitent, părinților sau altor persoane le este interzis să aducă copiilor la tabără produse alimentare ușor alterabile și interzise în consumul, pentru a evita cazuri de toxiinfecție alimentară.