Zi importantă pentru absolvenți: Peste 17 mii de tineri susțin examenul de bacalaureat la disciplina de profil

Zi importantă pentru absolvenți: Peste 17 mii de tineri susțin examenul de bacalaureat la disciplina de profil
Sesiunea de bacalaureat 2023. Sursa foto: Veaceslav Ceban / Radio Europa Liberă

Peste 17 mii de tineri susțin astăzi proba de examen de bacalaureat la disciplina de profil. Dintre aceștia, 8.068 de candidați de la profilul real susțin proba de examen la matematică, iar 8.674 de candidați de la profilul umanist – proba la istoria românilor și universală. Alți 254 de candidați de la profilul sport și 483 de candidați de la profilul arte vor susține probele corespunzătoare profilului.

Examenele au început la ora 09:00. Pentru realizarea testului scris, candidații au la dispoziție trei ore astronomice (180 minute), timpul începând să fie cronometrat din momentul în care toți candidații din sală au primit testul.

Următoarea probă de bacalaureat va avea loc marți, 18 iunie, la disciplina la alegere. La aceasta vor participa 15.692 de candidați, dintre care 9.440 vor susține proba la geografie, 2.301 – la chimie, 1.326 – la istoria românilor și universală, 774 – la informatică, 1.073 – la biologie, 552 – la matematică și 226 – la fizică.

Sesiunea de bacalaureat 2024 se desfășoară în perioada 4-21 iunie, în 93 de centre de bacalaureat. La probe participă 18.800 de candidați, dintre care 2.514 sunt candidați restanțieri din sesiunile anterioare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că, patru absolvenți vor obține trei note de zece din oficiu, iar 93 vor obține două note de zece din oficiu, în baza certificatelor ce atestă competențe lingvistice în limbi străine și/sau competențe specifice domeniului informaticii, cât și în baza premiilor obținute la olimpiadele republicane și/sau internaționale la disciplinele de studiu.

Elevii care au de susținut o singură probă de examen în sesiunea de bacalaureat din acest an sunt:

  • Patricia Caraman, Instituția Publică Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, Chișinău;
  • Constantin Babuc, Instituţia Privată de Învăţământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, Chișinău;
  • Mihai Eșanu, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, Chișinău;
  • Sergiu Levința, Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Bălți.

În total, 2.594 de elevi au obținut nota zece din oficiu la limba străină, iar 61 - la informatică.