Von der Leyen, Antonio Costa și Kaja Kallas - viitorii lideri ai UE. Maia Sandu: „Sincere felicitări”

Von der Leyen, Antonio Costa și Kaja Kallas - viitorii lideri ai UE. Maia Sandu: „Sincere felicitări”
Colaj ziar.md

Liderii europeni au ajuns la un consens în privința politicienilor care vor ocupa funcțiile cheie ale blocului comunitar. Astfel, Consiliul European a propus-o pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, iar prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, a fost propusă pentru funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. La rândul său, socialistul portughez Antonio Costa a fost ales drept noul președinte al Consiliului European.

În continuare, Parlamentul European va trebui să aprobe candidaturile lui von der Leyen și Kallas prin vot. În cazul lui von der Leyen, cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla în iulie. Ea trebuie să obțină minim 361 de voturi în favoarea sa, notează Calea Europeană.

Cât despre Kallas, Parlamentul European trebuie să aprobe întreaga Comisie Europeană – incluziv pe viitoarea şefă a diplomaţiei europene – în cadrul unui vot ulterior, în toamnă.

„Sincere felicitări, dragă Ursula von der Leyen, Kaja Kallas și Antonio Costa. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru o Europă mai puternică, mai sigură și unită. Sunt încrezătoare că, împreună, putem aduce R. Moldova acolo unde îi este locul – în familia UE”, a transmis președinta Maia Sandu într-o postare pe rețeaua X.

Ursula von der Leyen

Von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, ocupă funcția de șefă a executivului european din 2019, fiind al doilea președinte german al Comisiei Europene, după Walter Hallstein.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit Associated Press, politiciana germană a fost lăudată pentru rolul său decisiv în timpul crizei COVID-19, când UE a cumpărat vaccinuri în mod colectiv pentru cetățenii săi. Totuși, aceasta a primit și critici dure pentru netransparența negocierilor cu producătorii de vaccinuri.

Antonio Costa

Fostul prim-ministru al Portugaliei va prelua funcția lui Charles Michel. Socialistul în vârstă de 62 de ani a fost ales pentru un mandat de doi ani și jumătate, care poate fi reînnoit o singură dată.

Socialiștii s-au clasat pe locul doi la alegerile UE, rezultat care a contribuit la alegerea politicianului portughez în funcția președinte a Consiliului European. Candidatura lui Costa a fost analizată timp de mai multe luni, având în vedere că Guvernul său a fost implicat într-o anchetă amplă de corupție, care l-a forțat să demisioneze din funcția de prim-ministru anul trecut. Costa a negat orice abatere și nu a fost acuzat de vreo infracțiune.

Kaja Kallas

Viitoare succesoare a lui Josep Borrell, Kaja Kallas, este unul dintre cei mai vocali susținători europeni ai Ucrainei. În paralel, avocata în vârstă de 47 de ani este un critig aprig al Rusiei în cadrul Uniunii Europene și NATO. Printre altele, ea a presat NATO să ofere un plan de apărare mai amănunțit pentru cele trei state baltice - Estonia, Letonia și Lituania - care se învecinează cu Rusia.

Kallas, care a condus micuța națiune baltică de la granița Rusiei ca prima femeie șef de guvern din ianuarie 2021, a fost la un moment dat interesată să devină următorul secretar general al NATO.