Vladimir Putin avertizează SUA privind izbucnirea unei crize a rachetelor ca în Războiul Rece

Vladimir Putin avertizează SUA privind izbucnirea unei crize a rachetelor ca în Războiul Rece
Sursa foto: RIA Novosti

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat, duminică, Statele Unite că desfășurarea în Germania a unor rachete americane cu rază lungă de acțiune va determina Rusia să poziționeze arme similare la o distanță de la care să poată fi lovit Occidentul, scrie RBK.

Washingtonul a anunțat pe 10 iulie că va desfășura pe teritoriul german rachete cu rază lungă de acțiune, începând cu anul 2026, în cadrul pregătirilor pentru desfășurarea pe termen mai lung a unor rachete de croazieră SM-6 și Tomahawk, precum și a unora hipersonice aflate în curs de proiectare.

Comentând intenția Statelor Unite, Vladimir Putin a declarat că Washingtonul riscă să declanșeze astfel o criză a rachetelor ca în perioada Războiului Rece.

„Timpul de zbor al unor astfel de rachete, care pe viitor ar putea fi echipate cu ogive nucleare, va fi de circa 10 minute. Vom adopta măsuri similare de desfășurare, ținând cont de acțiunile Statelor Unite, ale sateliților acestora din Europa și din alte regiuni ale lumii”, a declarat liderul de la Kremlin, în cadrul evenimentului organizat, la Sankt Petersburg, de ziua marinei militare ruse.  

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Declarativ, atât Washingtonul, cât și Moscova cer reducerea tensiunilor, dar, potrivit Reuters, acționează în același timp în sensul escaladării. Putin i-a acuzat pe americani că alimentează tensiunile și că au transferat sisteme de rachete Typhoon în Danemarca și Filipine. El a comparat planurile SUA cu decizia din 1979 a NATO de a desfășura lansatoare de rachete Pershing II în Europa.

„Situația de acum reamintește de evenimentele din timpul Războiului Rece legate desfășurarea de rachete americane Pershing cu rază medie de acțiune în Europa”, a spus Putin duminică.

Liderul de la Kremlin a repetat amenințarea că Rusia și-ar putea relua producția de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune, cu capacități nucleare, și ar putea decide unde să le desfășoare după ce SUA aduc rachete similare în Europa și Asia.