VIDEO/ Situația din sectorul energetic al R. Moldova „nu este simplă, dar gestionabilă”, spune Dorin Recean

VIDEO/ Situația din sectorul energetic al R. Moldova „nu este simplă, dar gestionabilă”, spune Dorin Recean
Sursa foto: gov.md

Premierul Dorin Recean spune că situația din sectorul energetic al R. Moldova „nu este simplă, dar gestionabilă”. Potrivit șefului cabinetului de miniștri, Chișinăul „are puse la punct” scenariile prin care să asigure cu gaze naturale și energie electrică, în primul rând malul drept al Nistrului, însă, se poate însă întâmpla să existe anumite întreruperi de energie electrică. Declarațiile au fost făcute luni, 23 decembrie, în debutul ședinței Guvernului.

„Situația (din sectorul energetic - n. red.) nu este simplă, dar guvernul are puse la punct scenariile prin care asigurăm cu gaze naturale și energie electrică, în primul rând malul drept al Nistrului. Și vom face față acestor provocări. Da, se poate însă întâmpla, izolat, să existe anumite întreruperi de energie electrică, dar situația este gestionabilă”, declară premierul Dorin Recean.

Totodată, premierul Recean a îndemnat consumatorii să economisească energie electrică, în special în orele de vârf.

„Inclusiv azi nu putem lua energie electrică de la Centrala de Cuciurgan și suntem nevoiți să procurăm de pe piață, unde costurile sunt mai mare. Între orele 7 și 11 dimineața și 18 și 23 seara este important cu toții să economisim maximal energia electrică”, a îndemnat Recean la începutul ședinței Guvernului.
0:00
/

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Din 16 decembrie, pe întreg teritoriul R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Măsura a fost aprobată având în vedere riscul sistării furnizării gazelor naturale în stânga Nistrului, către centrala de la Cuciurgan, de unde malul drept cumpără o cantitate semnificativă de energie electrică.

Recent, premierul Recean a admis că după 1 ianuarie ar putea crește tariful la energia electrică, dacă Gazprom nu va livra gaze naturale în regiunea transnistreană. Despre aceste lucru a anunțat și Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă. Președinta Maia Sandu a acuzat Rusia că a adus regiunea transnistreană în pragul unei crize a gazelor, dar a dat asigurări că guvernul de la Chișinău poate cumpăra pe piață gaze pentru consumatorii de pe malul stâng al Nistrului și electricitate pentru consumatorii de pe malul drept.

Furnizorul Premier Energy, care asigură cu energie electrică centrul și sudul R. Moldova, a pregătit un program de deconectări planificate a energiei electrice, în contextul situației „deosebit de complicate” din sectorul energetic al țării noastre. Compania precizează că programul de deconectări planificate a fost elaborat în contextul instituirii stării de urgență și va fi aplicat exclusiv în cazul în care se va înregistra un deficit de putere în sistem.