VIDEO/ Prim-ministrul Slovaciei a fost împușcat după ședința Guvernului. Starea lui Robert Fico ar fi gravă

VIDEO/ Prim-ministrul Slovaciei a fost împușcat după ședința Guvernului. Starea lui Robert Fico ar fi gravă
Colaj ziar.md. Sursa foto: Shutterstock, Reuters

Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat astăzi în orașul Handlová, după o ședință a Cabinetului de miniștri, transmite cotidianul local Denník N. Pravda - o altă publicație locală, notează că Fico a primit mai multe răni în regiunea pieptului și stomacului, starea lui fiind evaluată drept foarte gravă.

Sursele citate notează că focurile de armă s-au tras în fața Casei de Cultură din Handlová, unde avea loc ședința Guvernului Slovaciei, când premierul a ieșit în fața oamenilor.

Tentativa de asasinat a fost confirmată în ședința plenară a Legislativului de la Bratislava de către vicepreședintele Consiliului Național al Republicii Slovace Ľuboš Blaha (Smer-SD), care a suspendat lucrările actualei ședințe pe o durată nedeterminată.

0:00
/

Reporterul Denníka N, Daniel Vrazhda, nu a văzut incidentul, dar a fost aproape și a auzit câteva împușcături. Ulterior, jurnalistul a văzut cum paza de corp l-a ridicat pe prim-ministru de la sol, l-a urcat într-o mașină și au plecat. La rândul său, Pravda notează că Robert Fico a fost transportat cu elicopterul la spitalul din Bratislava.

Potrivit martorilor, Fico s-a apropiat de persoanele care îl așteptau, după care s-au tras mai multe focuri de armă. Ulterior, șeful Executivului slovac ar fi căzut la pământ.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Presupusul atacator a fost imobilizat și reținut de poliție. Oamenii legii au izolat zona, iar Casa de Cultură a fost evacuată, paza ocupându-se de securitatea celorlalți membri ai Guvernului.

Amintim că, pe 25 octombrie 2023, președinta slovacă Zuzana Čaputová l-a numit pe Robert Fico în funcția de prim-ministru. Astfel, Fico, declarat pro-rus și un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a revenit în fruntea Slovaciei.

Robert Fico, care a mai fost de două ori premier în 2006-2010 şi apoi în 2012-2018, a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie 2023 în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.