VIDEO/ În orașul Rîșcani a fost construită o seră adaptată la necesitățile persoanelor cu nevoi speciale

VIDEO/ În orașul Rîșcani a fost construită o seră adaptată la necesitățile persoanelor cu nevoi speciale
Sursa foto: 

Mai multe persoane cu nevoi speciale, inclusiv copii de la Centrul Phoenix din orașul Rîșcani, își găsesc speranța și bucuria într-o activitate plină de viață. NordNews transmite că tinerii fac primii pași în lumea agriculturii, îngrijind o seră recent construită, adaptată la necesitățile lor.

„Castraveți, ridiche și dovlecei. Eu personal i-am plantat și aștept cu nerăbdare să văd roada. Nu am mai avut așa ocazie să putem să pipăim pământul atât de bine, să-l simțim pe mână atât de bine cum îl simțim acum”, spune Oleg, unul dintre tinerii beneficiari.

Potrivit publicației din nordul țării, ideea de a construi sera a venit chiar de la beneficiarii centrului, care își doresc să consume legume cultivate de ei înșiși.

„Ca persoane cu dizabilități, nu avem întotdeauna acces în toate locurile, chiar și în locurile publice, din păcate. Vreau să mulțumesc pentru că această seră a fost adaptată pentru persoane ca noi”, menționează un alt tânăr, pe nume Laurențiu.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Construcția, a cărei valoare constituie peste 42 de mii de lei, se întinde pe o suprafață de 50 de metri pătrați. Banii au fost oferiți de către Asociația Investitorilor Străini din Republica Moldova.

„Acești copii, pe parcurs, din curiozitate și din voie bună, au încercat să se implice în prelucrarea parcelelor cu flori împreună cu angajații noștri. Nu toți puteau să se implice, deoarece cei care erau dependenți de scaune rulante trebuiau doar să privească de pe terenul de joacă cum merge procesul. Și de aceea a venit ideea de a crea o seră specializată, după modelul de peste hotare”, a spus managerul Lucian Tilipeț.

Complexul Phoenix oferă incluziune socială pentru 34 de copii cu abilități limitate, punând la dispoziție echipamente și tehnici moderne pentru 400 de copii anual. Aici, fiecare copil poate beneficia de tratament specializat, începând cu kinetoterapie și terminând proceduri fizioterapeutice.