VIDEO/ Cel puțin cinci persoane au murit în urma zecilor de tornade care au lovit SUA în ultimele zile

VIDEO/ Cel puțin cinci persoane au murit în urma zecilor de tornade care au lovit SUA în ultimele zile
Sursa foto: Reuters

Cel puțin cinci persoane au fost ucise de unele dintre numeroasele tornade care au măturat o parte din marele câmpii din centrul Statelor Unite, au anunțat duminică autoritățile locale, notează AFP, citată de Agerpres.

După ce vineri au fost înregistrate 78 de tornade, în principal în Iowa şi Nebraska, alte 35 au fost numărate sâmbătă din nordul Texasului până în Missouri, potrivit Serviciului Național de Meteorologie (NWS). Guvernatorul de Oklahoma, Kevin Stitt, a confirmat duminică moartea a patru persoane în acest stat.

O femeie și-a pierdut viața în orășelul Sulphur, care a fost lovit în mod deosebit, a spus el în cursul unei conferințe de presă. Fotografii şi înregistrări video postate pe rețelele sociale arată zeci de case complet distruse şi vehicule zdrobite.

La peste 100 de kilometri depărtare, la Holdenville, cel puțin alte două persoane şi-au pierdut viața, potrivit departamentului de gestionare a dezastrelor, presa locală raportând că un copil de patru luni se află printre victime.

A patra persoană a murit pe o autostradă la Marietta, în același stat. Media locale au difuzat imagini în special cu două semiremorci răsturnate şi un depozit grav avariat. Guvernatorul din Oklahoma a declarat stare de urgență pentru 30 de zile.

Pe de altă parte, în mai multe localități au fost înregistrate ploi puternice, iar alertele meteo au rămas în vigoare duminică, în special cu risc de inundații, grindină şi tornade.

În statul Iowa, un bărbat a murit la spital din cauza rănilor, a anunțat familia lui pentru KETV NewsWatch 7, ridicând bilanțul la cel puțin cinci morți.

Peste 25.000 de case erau fără curent în Texas şi peste 19.000 în Oklahoma, duminică după-amiază, potrivit site-ului web PowerOutage.

Tornadele, un fenomen meteorologic pe cât de impresionant, pe atât de greu de prezis, sunt relativ frecvente în Statele Unite, în special în centrul şi sudul ţării. Este, însă, foarte rar ca tornade de mare amploare să se succeadă în acest ritm, potrivit meteorologilor.