Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi câte 20.000 de lei. Proiectul, aprobat de Guvern

Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi câte 20.000 de lei. Proiectul, aprobat de Guvern
Veteranul Ion Mereacre, din satul Costești, raionul Ialoveni. Sursa foto: Președinția R. Moldova

Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi o plată unică în valoare de 20.000 de lei, în contextul aniversării a 80 de ani de la Marea Victorie asupra fascismului. Cabinetul de miniștri a aprobat un aviz în acest sens în cadrul ședinței din 19 martie.

Potrivit documentului, beneficiari ai suportului financiar vor fi 25 de persoane.

Inițial, un grup de deputați din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a înaintat cu titlu de inițiativă legislativă un proiect care prevedea că veteranii urmau să primească în acest an un suport financiar unic în sumă de zece mii de lei. Guvernul a avizat pozitiv inițiativa, cu propunerea de a dubla suma, în semn de gest de apreciere pentru contribuțiile semnificative ale veteranilor la apărarea valorilor fundamentale ale umanității în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale.

De menționat că, începând cu anul 2024, participanții la cel de-al Doilea Război Mondial din rândul militarilor care și-au îndeplinit serviciul militar în componența armatei de operații, detașamentelor și formațiunilor de partizani, din rândul membrilor organizațiilor și grupelor ilegale, precum și persoanele care au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma rănirii, contuziei sau schilodirii, fiind antrenate de autoritățile administrației publice locale la strângerea munițiilor și a tehnicii militare, la deminarea teritoriului și a obiectelor explozibile în anii celui de-al Doilea Război Mondial – beneficiază anual, până la data de 9 mai, de un ajutor material în valoare de 10.000 lei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Cele 20.000 de lei vor fi achitate suplimentar ajutorului material menționat mai sus.

Potrivit calculelor Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), pentru realizarea proiectului, din bugetul de stat vor fi alocați suplimentar circa 503.600 de mii de lei (25 beneficiari x 20.000 lei + 3.600 lei cheltuieli bancare = 503.600 lei).

Plata suportului financiar unic se va efectua prin modalitatea de plată selectată de beneficiar și disponibilă în cadrul serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay), până la sfârșitul anului 2025. În cazul în care beneficiarul nu va ridica suportul până la finele anului, plata va înceta, iar beneficiarul nu va mai avea dreptul la suportul respectiv.

Suma suportului financiar unic stabilit, dar neachitat din cauza decesului beneficiarului se plătește soțului supraviețuitor, copiilor beneficiarului, iar în cazul lipsei acestora – persoanei care demonstrează că a suportat cheltuielile de deces, în baza permisiunii eliberate de organele de asigurări sociale de stat.