UTM a câștigat 3,5 milioane de euro într-un proiect de învățământ. În ce vor fi investiți banii

UTM a câștigat 3,5 milioane de euro într-un proiect de învățământ. În ce vor fi investiți banii
Sursa foto: mec.gov.md

Studenții și cadrele didactice de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) vor beneficia de laboratoare performante și programe de studii moderne. În acest sens, miercuri, 21 februarie, au fost lansate patru subproiecte în valoare totală de 3,5 milioane de euro, câștigate de UTM în cadrul celei de-a doua runde de apeluri a Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și finanțat de Banca Mondială.

„Cu resursele alocate din proiect, instituția vă îmbunătăți infrastructura universitară, va dota laboratoarele cu echipament de ultimă generație și va moderniza programele de studii, curricula și suporturile de curs pentru mai multe domenii de formare”, notează MEC.

Astfel, primul subproiect al UTM este dedicat ingineriei și are drept obiectiv modernizarea curriculumului la disciplinele: desen tehnic, grafică inginerească, toleranță și control multidimensional, bazele proiectării mașinilor, etc.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Al doilea subproiect este destinat domeniului de formare „Tehnologia informației”. În cadrul acestuia, urmează să fie elaborată o platformă pe bază de inteligență artificială și machine learning, care va procesa diverse date și va putea face față unor atacuri cibernetice simulate. Totodată, va fi modernizată curricula la discipline fundamentale din domeniu și va fi dotat încă un laborator de fizică.

Al treilea subproiect este în domeniul medicinii veterinare și presupune dotarea laboratoarelor cu diverse echipamente și instalații, care vor permite gestionarea bolilor infecțioase ale animalelor.

Al patrulea subproiect ține de științele agricole, silvice și ale mediului. În cadrul acestuia vor fi achiziționate și dotate laboratoare necesare cultivării in vitro și in vivo a diverse specii de plante, care sunt rezistente influențelor și schimbărilor climatice.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt alocate circa 24,7 de milioane de euro pentru modernizarea a șapte universități și șase colegii pedagogice din țară. De aceste rezultate vor beneficia peste 35 de mii de studenți și circa 2.300 de cadre didactice.