Un tânăr din Tiraspol a decedat pe frontul din Ucraina. Autoritățile ruse cer asistență de la Chișinău

Un tânăr din Tiraspol a decedat pe frontul din Ucraina. Autoritățile ruse cer asistență de la Chișinău
Sursa foto: TASS

Un tânăr originar din stânga Nistrului a decedat pe frontul din Ucraina, luptând de partea Federației Ruse. Europa Liberă notează că Ministerul Muncii din regiunea Rostov a trimis o scrisoare Ministerului Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău, în care cere asistență în legătură cu notificarea mamei răposatului.

Potrivit sursei citate, în scrisoarea expediată în februarie 2024, autoritatea din Rostov roagă Chișinăul să o anunțe pe mama lui Alexei Rusu, un tânăr în vârstă de 29 de ani din Tiraspol, că fiul ei a decedat pe teritoriul Ucrainei în timpul invaziei rusești.

„Mama lui Alexei are dreptul la un ajutor material unic în valoare de 2,4 milioane de ruble (n. red. 25.900 de dolari) din bugetului regiunii”, se menționează în scrisoarea semnată de ministra interimară a Muncii din regiunea rusă Rostov, Olga Poreadocinaia.

Contactată de Europa Liberă, mama lui Alexei Rusu, care locuiește la Tiraspol, a dat de înțeles că încă nu fusese căutată de vreo autoritate în legătură cu compensația bănească. Acest lucru se întâmplă în contextul în care comentariile la fotografiile lui Alexei de pe o rețea de socializare indică faptul că acesta a murit în noiembrie 2023.

Serviciul de presă al Ministerului Muncii și Protecției Sociale a confirmat autenticitatea scrisorii, dar n-a spus dacă instituția a mai primit astfel de demersuri din Rusia în trecut. Într-un răspuns oficial, responsabilii din cadrul ministerului au spus că scrisoarea a fost „redirecționată organelor competente pentru expunere”, fără a oferi alte detalii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La rândul lor, reprezentanții Ministerului Muncii din Rostov au declarat pentru jurnaliștii publicației că expediază astfel de scrisori în mai multe țări. De obicei, în ele sunt vizați cetățeni ai țărilor CSI, care au obținut cetățenia rusă sau care au viza de reședință în regiunea Rostov.

„La Chișinău expediem pentru prima dată o astfel de scrisoare, pentru că nu am primit niciun răspuns din regiunea transnistreană”, a explicat o persoană de contact din minister, care consiliază rudele celor decedați pe câmpul de luptă.

Un decret semnat în 2022 de președintele rus, Vladimir Putin, stipulează că familiile militarilor decedați vor primi o plată unică în valoare de 5 milioane de ruble (54.000 de dolari), iar un militar rănit – 3 milioane de ruble (32.000 de dolari). Dacă sunt declarați inapți pentru serviciul militar, răniții mai au dreptul la un transfer unic de 2,9 milioane de ruble (31.000 de dolari).

Conform informațiilor colectate de Europa Liberă, cel puțin 17 moldoveni, (inclusiv opt din regiunea transnistreană), au murit în războiul din țara vecinp, luptând  în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse.