Un tânăr din Edineț, diagnosticat cu o boală genetică rară, are nevoie de ajutorul oamenilor cu inimă mare

Un tânăr din Edineț, diagnosticat cu o boală genetică rară, are nevoie de ajutorul oamenilor cu inimă mare
Colaj ziar.md. Sursa foto: Cristian Socican

Un tânăr în vârstă de 23 ani de ani din raionul Edineț are nevoie de ajutorul oamenilor cu inimă mare. Pe când avea cinci ani, Cristian Socican a fost diagnosticat cu Distrofie Musculară Duchenne (DMD) - o boală genetică rară și progresivă, care afectează mușchii scheletici și inima. Simptomele includ dificultate în mers, probleme cu echilibrul și respirația. În cazul în care măsurile necesare nu sunt întreprinse la timp, DMD se poate solda cu moartea, din păcate - lucru bine-știut în familia Socican.

„Deoarece am avut un frate cu aceeași diagnoză, care a decedat la vârsta de 14 ani, mama s-a adresat la medici din frageda mea copilărie. Am mers periodic de patru ori pe an la Chișinău pentru tratament și reabilitare, dar, din păcate, după vârsta de 18 ani nu am mai putut merge nicăieri la tratament în R. Moldova”, explică tânărul.

Pomenindu-se în această situație, Cristian a început să caute singur clinici din străinătate care tratează bolnavi cu asemenea diagnostic. Acesta a apelat la o clinică din Turcia, care i-a evaluat starea de sănătate și a acceptat sa îl ia la tratament. Totuși, costurile depășesc cu mult posibilitățile financiare ale familiei Socican.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Costul tratamentului pentru o zi este de 500 de dolari. Pentru început este nevoie de cel puțin o lună de tratament, dar mai este nevoie de bani pentru drum și alte cheltuieli care vor fi în timpul aflării peste hotare”, precizează Cristian Socican.

Necesitatea de a merge la tratament peste hotare l-a făcut pe tânăr să deschidă o strângere de fonduri și pe o platforma din străinătate, ca mai multă lume bună să poată contribui. La ai săi 23 de ani, unica dorință a lui Cristian este să-și îmbunătățească starea de sănătate, pentru a ușura din suferințele prin care mama lui trece în fiecare zi.

„Tata este cu grad de dizabilitate: a urmat mai multe intervenții chirurgicale la ochi, după care n-a mai putut lucra ca șofer. S-a depistat viciu cardiac, după care a suferit AVC ischemic, infarct miocardic și a avut angioplastie. Mai mult timp se afla acasă, lucra sezonier și nu în fiecare zi. Mama este asistent personal”.

Persoanele care nu sunt indiferente față de soarta lui Cristian Socican și vor să-l ajute să urmeze tratamentul necesar, pot dona AICI. Orice contribuție, fie ea cât de mică, va face o diferență uriașă pentru familia Socican.