Un nou sit arheologic, care aparține culturii Cucuteni-Trypillia, descoperit în raionul Sîngerei

Un nou sit arheologic, care aparține culturii Cucuteni-Trypillia, descoperit în raionul Sîngerei
Captură video: Agenția Națională Arheologică

Un nou sit arheologic a fost descoperit în raionul Sîngerei, pe moșia satelor Heciul Nou și Sîngereii Noi. Potrivit reprezentanților Agenției Naționale Arheologice, este vorba despre o locuință de suprafață, care aparține culturii Cucuteni-Trypillia, una dintre cele mai vechi civilizații din Europa. Aceasta urmează să fie cercetată prin săpături arheologice.

„Mai multe fragmente de lut ars și fragmente ceramice, care aparțin culturii Cucuteni-Trypillia. (...) Acum încercăm să stabilim cărei faze îi aparține această așezare cucuteniană și după primele date, aici avem resturile unei locuințe de suprafață”, spun reprezentanții Agenției Naționale Arheologice.

Prezența fragmentelor de vase ceramice și bucăți de lut ars pe un drum de țară, la hotarul satelor Heciul Nou și Sîngereii Noi, a fost semnalată pentru prima dată de primarul municipiului Bălți, Alexandr Petcov, care a transmis informația la începutul acestei săptămâni Agenției Naționale Arheologice.

Analizând segmentele de vase ceramice și bucățile de lut ars, specialiștii din cadrul Agenției Naționale Arheologice au constata că vestigiile arheologice aparțin perijoadei mijlocii a Cucuteni-Trypillia.