Un grup de deputați europeni, indignați că guvernul ungar a ușurat intrarea în țară a rușilor și belarușilor
Un grup de 67 de europarlamentari au pus sub semnul întrebării apartenența Ungariei la spațiul Schengen după decizia guvernului ungar de a ușura intrarea și șederea pe teritoriul ei a rușilor și belarușilor. Europarlamentarii au trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, precizând că noile reguli anunțate de Ungaria ar putea pune în pericol funcționarea generală a spațiului Schengen și rolul său de spațiu sigur pentru cetățeni, transmite eurointegration.com.
Cei 67 de deputați europeni spun că scrisoarea trimisă Ursulei von der Leyen este o expresie a îngrijorării lor cu privire la decizia recentă a guvernului ungar de a reduce restricțiile privind vizele, în special pentru cetățenii din Rusia și Belarus, notează sursa citată.
„Prim-ministrul Orbán testează în mod evident răbdarea UE din ce în ce mai mult”, au remarcat autorii scrisorii, amintindu-i lui Orbán de blocarea sancțiunilor, de ajutorul Ucrainei, precum și de „călătoria sa pașnică” la Moscova „fără niciun mandat și fără orice rezultat pozitiv.”
Europarlamentarii au adăugat că „decizia iresponsabilă” a lui Orbán reprezintă o „amenințare semnificativă la adresa securității tuturor statelor membre UE și cetățenilor acestora.”
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Acești „lucrători” cu vize maghiare se vor putea circula liber în spațiul Schengen. Fără controale adecvate, există riscul ca acești cetățeni non-europeni să consolideze rețeaua de spionaj rusească în UE”, subliniază europarlamentarii.
Joi, 1 august 2024, Uniunea Europeană (UE) a cerut Ungariei să răspundă temerilor că decizia Budapestei de a ușura cerințele de viză pentru cetățenii Rusiei și Belarusului crește riscul de spionaj în bloc. De asemenea, cel mai mare grup al Parlamentului European, Partidul Popular European, i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, plângându-se că noile reguli anunțate de Ungaria pot crea „spații de manevră pentru activități de spionaj... punând în pericol grav securitatea națională”, conform politico.eu.
Totodată, Lituania a făcut apel la Comisia Europeană în legătură cu decizia Ungariei de a ușura regimul de intrare pentru cetățenii Rusiei și Belarusului.