Un focar de pestă porcină africană la mistreț, confirmat în raionul Briceni. Recomandări pentru cetățeni

Un focar de pestă porcină africană la mistreț, confirmat în raionul Briceni. Recomandări pentru cetățeni
Sursa foto: pixabay

Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) a fost înregistrat la un mistreț, în zona de frontieră a orașului Lipcani, raionul Briceni. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă fermierii și populația să respecte cerințele minime de biosecuritate și să evite hrănirea porcinelor cu iarbă proaspăt cosită, deoarece aceasta poate fi contaminată de către mistreții infectați cu virusul PPA.

Potrivit ANSA, cazul a fost confirmat la data de 18 aprilie 2025, după ce primarul orașului Lipcani a solicitat intervenția subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor.

„Animalul prezenta semne clinice de boală, manifestate prin agresivitate, afectarea trenului posterior și tulburări neurologice, afecțiuni care îi provocau stări evidente de suferință. Pentru a-i curma suferința și a reduce sensibilitatea organismului la durere, mistrețul a fost asomat. Totodată, pentru excluderea suspiciunii de Pestă porcină africană sau rabie, au fost prelevate probe și transmise pentru testare de laborator. Rezultatele au confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane”, anunță reprezentanții ANSA.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Comisia pentru Situații Excepționale, convocată de urgență, a aprobat un plan complex de măsuri pentru eradicarea și prevenirea răspândirii bolii în fauna sălbatică.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă fermierii și populația să respecte cerințele minime de biosecuritate și să evite hrănirea porcinelor cu iarbă proaspăt cosită, deoarece aceasta poate fi contaminată de către mistreții infectați cu virusul PPA.

La fel, ANSA anunță că este dispusă să acorde recompense persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și despre locul amplasării acestora, în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

În perioada 2016 – 2025 pe teritoriul R. Moldova au fost depistate 265 de cadavre de mistreți infectați cu virusul pestei porcine africane.

Ultimele două focare de PPA au fost depistate în perioada 3 - 15 aprilie curent, la porci domestici, în localitatea Rădenii Vechi, raionul Ungheni, precum și la nouă cadavre de mistreți, în localitatea Lozova, raionul Strășeni.

Anterior, în luna martie, focare de pestă porcină au fost înregistrate la două dintre cele mai mari ferme de porci din țară - în satul Roșcani, Anenii Noi, și în satul Cimișeni, raionul Criuleni. În total, au fost sacrificate circa 120.000 de animale.