Un film autohton, co-finanțat de stat, concurează la un festival controversat din Rusia

Un film autohton, co-finanțat de stat, concurează la un festival controversat din Rusia
Captură de ecran. Sursa foto: Alive in Mo... / YouTube

Un film autohton a fost înscris la secțiunea principală a Festivalului de Film de la Moscova, care are loc în această lună, informează Europa Liberă Moldova. Este vorba de „Alive in Mo...”, în regia lui Grigore Bechet, care spune povestea unui student moldovean de la medicină, care merge să lucreze la Moscova. Pelicula a fost realizată inclusiv cu fonduri de la Centrul Național al Cinematografiei (CNC) din R. Moldova.

Potrivit sursei citate, evenimentul izolat pe plan internațional din cauza invaziei Rusiei în Ucraina este prezidat de regizorul rus pro-Kremlin, Nikita Mihalkov. Printre partenerii festivalului se numără Ministerul Culturii din Rusia, televiziunea rusă de stat Rossia 24, interzisă în UE și în R. Moldova.

Contactat de Europa Liberă, producătorul peliculei, Igor Guzun, nu a dorit să spună motivele care l-au făcut să o înscrie în competiția din capitala rusă, dar le-a recomandat jurnaliștilor să privească filmul, ca să se convingă că acesta transmite „mesaje normale, europene”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ministerul Culturii al R. Moldova și-a apărat participarea la proiect, invocând faptul că filmul a fost realizat în 2018, înainte de războiul din Ucraina, și că înscrierea la competiții nu ține de Minister, ci de producători. Totodată, instituția a calificat finanțarea din partea statului, în sumă de 800.000 de lei, drept „nesemnificativă”.

„Cunoscând însă maniera în care arta, inclusiv cinematografia, poate fi o armă a dezinformării și propagandei, Ministerul Culturii îndeamnă oamenii de artă să evite astfel de evenimente și să fie prudenți cu ce mesaje se identifică”, se mai menționează în răspunsul autorităților la solicitarea Europei Libere.

Înscrierea filmului în competiția de la Moscova a fost criticată și de actorul din rolul principal, Cătălin Lungu, care a spus că a aflat de la jurnaliști despre faptul că pelicula participă la festival.