Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs în sudul Italiei. Este cel mai puternic din ultimii 40 de ani

Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs în sudul Italiei. Este cel mai puternic din ultimii 40 de ani
Sursa foto: CNN

Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 a lovit supervulcanul Campi Flegrei din Italia luni seara, provocând pagube ușoare în orașul Pozzuoli, epicentrul, și până în orașul Napoli, la aproximativ 20 de kilometri distanță, potrivit Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV), scrie CNN.

Cutremurul de 4,4 la o adâncime de 3 kilometri este cel mai puternic cutremur care a lovit zona puternic seismică în ultimii 40 de ani. Cutremurul face parte dintr-o „furtună seismică” în curs de desfășurare, care a înregistrat mai mult de o duzină de evenimente cu magnitudinea peste 2,0 în ultimele 48 de ore.

Cutremurul de 4,4 de la 20:10, a fost precedat la un interval de câteva minute de un cutremur cu magnitudinea de 3,5.

Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia a înregistrat 1.252 de cutremure în zona Campi Flegrei în luna aprilie curent, majoritatea cu o magnitudine mai mică de 1,0.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ultima erupție majoră a supervulcanului a avut loc în 1538, ceea ce a dus la crearea unui nou golf pe coasta de sud a Italiei. INGV a observat o creștere a activității seismice începând cu 2022.

Vulcanul se află la aproximativ 50 de kilometri de Muntele Vezuviu și este predispus la un fenomen cunoscut sub numele de bradiseism, în timpul căruia solul se ridică și cade din cauza presiunii sub suprafață. Ultimul ciclu major a fost în 1984, dar mai mulți vulcanologi au declarat pentru CNN că zona se confruntă cu un nou ciclu al fenomenului.

Peste 500.000 de oameni locuiesc în zona roșie adiacentă Campi Flegrei.