Un bărbat originar din R. Moldova ar fi incendiat mai multe instalații energetice din Ucraina, la ordinul FSB

Un bărbat originar din R. Moldova ar fi incendiat mai multe instalații energetice din Ucraina, la ordinul FSB
Sursa foto: Serviciul de Securitate al Ucrainei 

Oamenii legii din Ucraina au reținut un bărbat originar din R. Moldova, care ar fi incendiat mai multe instalații energetice strategice din sudul regiunii Odesa. Procuratura Regională din Odesa și Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță că presupusul sabotor avea permis permanent de ședere pe teritoriul țării vecine și lucra pentru Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Potrivit SBU, la mijlocul lunii aprilie curent, bărbatul ar fi turnat cinci canistre cu benzină pe echipamentele tehnologice de la două substații electrice locale, provocând astfel incendii.

„Atunci au luat foc transformatoarele de putere care furnizau energie electrică către opt localități din regiune. În acest mod, inamicul a încercat să lase fără curent sute de clădiri rezidențiale, spitale, centrale termoelectrice, structuri hidraulice și instalații de alimentare cu gaze naturale”, notează SBU.

Anchetatorii susțin că în spatele actului de sabotaj ar sta „un infractor dintr-o țară vecină din Europa de Est”. În lumea interlopă, acesta ar avea statutul de „veghetor” în două orașe din apropierea frontierei cu Ucraina.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Acesta a fost recrutat de FSB și în primăvara acestui an a primit sarcina de a comite o serie de incendii în regiunea Odesa. Pentru asta, și-a adus complicele, care avea permis de ședere în Ucraina”, precizează Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Conform informaților furnizate de autoritățile din țara vecină, bărbatul originar din R. Moldova urma să primească 2.000 de dolari drept recompensă pentru „serviciile” sale. După comiterea infracțiunilor, acesta spera să fugă din Ucraina, însă a fost reținut de SBU pe o autostradă.

În prezent, presupusul făptaș se află în arest. Bărbatul riscă închisoare pe viață cu confiscarea bunurilor. Partea ucraineană continuă cercetările pe caz, întru identificarea altor complici.