Un angajat al ASP Hîncești și doi intermediari, reținuți într-o schemă de corupție a permiselor de conducere

Un angajat al ASP Hîncești și doi intermediari, reținuți într-o schemă de corupție a permiselor de conducere
Sursa foto: Musa Haef/ Unsplash

Un angajat al Agenției Servicii Publice (ASP), din oficiul Hîncești, și doi intermediari au fost reținuți pentru colectarea ilicită a banilor de la candidații pentru obținerea permisului de conducere. Anunțul a fost făcut marți, 19 septembrie, de Centrul Național Anticorupție (CNA).

Potrivit CNA, cele trei persoane implicate în schema de corupție, susțineau că ar avea influență asupra angajaților Secţiei Înmatricularea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto (SÎTCCA) din raion și că îi pot influența în vederea susținerii de către candidați a probei teoretice și practice.

Conform informațiilor furnizate de CNA, sumele pretinse pentru un permis variau între 300 și 1.200 de euro.

„În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă cu date de identitate ale candidaților, copia buletinelor de identitate, sume bănești în sumă de 38 de mii de euro, 39 de mii de lei, 400 de dolari, 420 de lire sterline, dar și telefoane mobile”, scrie CNA într-un comunicat.

Investigațiile în acest caz continuă, iar în urma acțiunilor de urmărire penală, trei persoane au fost reținute și plasate în izolatorul CNA pentru 72 de ore.

Potrivit Articolului 361 din Codul Penal al R. Moldova, confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false, care acordă drepturi sau eliberează de obligații, confecționarea sau vânzarea imprimatelor, ștampilelor sau a sigiliilor false etc., se pedepsește cu amendă în mărime până la 650 unități convenționale (32 500 de lei), muncă neremunerată în folosul comunității de la 150 la 200 de ore sau cu închisoare de până la 2 ani.

Poliția Națională a anunțat, la începutul lunii septembrie că următoarele categorii de șoferi riscă să rămână fără mașini:
- șoferii care conduc vehiculul în stare de ebrietate ce depășește gradul maxim stabilit de lege;
- care predau cu bună știință conducerea vehiculului unei persoane care este privată de dreptul de a conduce vehicule;
- precum și cei care conduc autovehiculul fiind privați de dreptul de a conduce.