UE se pregătește să impună taxe la importurile de cereale din Rusia și Belarus - presa

UE se pregătește să impună taxe la importurile de cereale din Rusia și Belarus - presa
Sursa foto: Reuters 

Uniunea Europeană să pregătește să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia și Belarus, în ideea de a-i liniști pe fermieri și unele state membre, informează Financial Times citând surse din apropierea acestui dosar, scrie Agerpres.

Bruxelles-ul s-a opus mult timp presiunilor venite din Polonia și țările baltice vizând restricționarea importurilor de cereale din Rusia și Belarus, susținând că o astfel de măsură ar putea perturba piețele alimentare mondiale și ar afecta țările în curs de dezvoltare.

Sursele citate de Financial Times susțin însă că în zilele următoare Comisia Europeană va anunța introducerea unei taxe vamale de 95 de euro pentru fiecare tonă de cereale venită din Rusia și Belarus, o decizie care ar urma să ducă la creșterea prețurilor cu cel puțin 50%. De asemenea, ar urma să fie introduse tarife vamale de 50% la importurile de oleaginoase și produse derivate.

Importurile UE de produse rusești afectate de viitoarele taxe, respectiv cereale, oleaginoase și produse derivate, au atins un nivel record de patru milioane de tone în 2023, adică echivalentul a 1% din consumul total al UE.

Dezvăluirile din Financial Times vin într-un moment în care fermierii din Uniunea Europeană cer modificarea restricțiilor care le-au fost impuse prin Pactul verde european și reintroducerea tarifelor vamale la importurile de produse agricole din Ucraina, tarife care au fost eliminate după invazia rusească din 2022.

Vineri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen i-a spus premierului Poloniei, Donald Tusk că „evaluează posibilitatea introducerii de restricții la importurile de produse agricole din Rusia”.

Financial Times subliniază că cel mai probabil comisarul european pentru Comerț, Valdis Dombrovskis va opta pentru tarife vamale în loc de sancțiuni, având în vedere că tarifele vamale nu necesită aprobarea unanimă a capitalelor statelor membre, cum este cazul cu sancțiunilor. Măsurile vor permite în continuare produselor din Rusia şi Belarus să tranziteze prin UE în drum spre Africa şi Asia.

Blocul comunitar produce în fiecare an peste 300 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase, fiind un exportator net de oleaginoase, astfel că nu are nevoie de importuri din Rusia și Belarus.

Un oficial european a spus că prețurile la cereale sunt la minimul ultimilor patru ani iar Rusia este „foarte competitivă pe piața cerealelor și pune presiuni semnificative”.

Sursele citate de FT au precizat că tarifele vamale vor fi impuse la nivelul maxim permis în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului. Este posibil ca Rusia să riposteze dar Moscova a interzis deja majoritatea importurilor de produse alimentare din UE iar multe companii europene din acest sector au plecat din Rusia în ultimii ani.