Ucraina susține că a lovit un Su-57 - cel mai modern avion de luptă din dotarea aviației ruse

Ucraina susține că a lovit un Su-57 - cel mai modern avion de luptă din dotarea aviației ruse
Su-57. Sursa foto: Минобороны России / VKontakte

Ucraina anunță că a lovit pentru prima dată un avion rusesc de luptă Suhoi Su-57 - cel mai modern din dotarea aviației Federației Ruse. Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) precizează că aeronava se afla pe pista aerodromului militar Ahtubinsk, din regiunea Astrahan, situată în partea sudică a Rusiei, la gura de vărsare a fluviului Volga în Marea Caspică.

„Pe 8 iunie curent, un avion de luptă multirol Su-57 al statului agresor a fost lovit pe teritoriul aerodromului Ahtubinsk din regiunea Astrahan, situat la 589 de kilometri de linia de luptă. Acest lucru este confirmat de imaginile din satelit”, a informat GUR.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Serviciul de spionaj al Ucrainei a publicat și imagini din satelit, care, potrivit părții ucrainene, ar surprinde avionul militar înainte și după ce a fost avariat.  

„Imaginile arată că, pe 7 iunie, Su-57 stătea intact, iar pe data de 8 iunie, în apropierea lui au apărut cratere de la explozie și pete caracteristice, provocate de incendiu”, au menționat reprezentanții Direcției.
Sursa foto: gur.gov.ua

GUR au precizat că Su-57 este cel mai modern avion de luptă al Moscovei, care poate folosi rachete X-59 și X-69 pentru atac și că acesta a fost unul dintre puținele aparate de acest fel din dotarea forțelor ruse.

Ministerul rus al Apărării și autoritățile regionale încă nu au comentat mesajul anunțul părții ucrainene. Cu toate acestea, acum o zi, Moscova a raportat că în regiunea Astrahan au fost doborâte trei drone, lansate de armata ucraineană.

Canalul de Telegram Fighterbomber, despre care se vehiculează că ar fi gestionat de un pilot militar rus pensionat, a confirmat astăzi atacul și a scris că avionul de vânătoare a fost lovit de schije, în prezent fiind evaluate pagubele. Dacă avionul va fi considerat ireparabil, aceasta va deveni prima pierdere în luptă a unui Su-57.