Ucraina se retrage din unele zone ale regiunii Harkov. Rusia susține că a preluat controlul asupra mai multor localități

Ucraina se retrage din unele zone ale regiunii Harkov. Rusia susține că a preluat controlul asupra mai multor localități
Sursa foto: AP

Armata ucraineană se retrage lângă Volciansk și Lukianțî, în regiunea Harkov, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Se întâmplă în contextul în care, Ministerul rus al Apărării a anunțat că armata rusă a preluat controlul asupra unor localități din regiunea Harkov.

Pe 15 mai, Ministerul rus al Apărării a anunțat că armata rusă a preluat controlul asupra localității Rabotino din regiunea Zaporojie, precum și a localităților Glubokoie și Lukianțî din regiunea Harkov. Totodată, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că armata ucraineană se retrage pe poziții mai avantajoase.

„În unele zone, în zonele Lukianțev și Volciansk, din cauza focului inamic și a asaltului, pentru a salva viețile soldaților noștri și a evita pierderile, unitățile manevrează și se deplasează pe poziții mai avantajoase. Luptele continuă”, a declarat Statul Major General.

Potrivit Kievului, militarii ucraineni nu au permis forțelor rusești să se impună pe teritoriile lăsate de Ucraina și au bombardat pozițiile inamice.

În contextul situației tensionate de pe front, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anulat vizitele planificate în Spania și Portugalia, scrie CNN Portugalia. Potrivit postului de televiziune, vizitele erau programate pentru sfârșitul acestei săptămâni.

Vizita președintelui ucrainean în Spania urma să aibă loc pe 17 mai, precizează agenția EFE. Zelenski urma să se întâlnească cu regele Filip al VI-lea și cu premierul Pedro Sanchez.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă retragerea trupelor ucrainene. Pe 14 mai, rușii au anunțat că au ocupat satul Bugrovatka, situat în apropiere de Volciansk, regiunea Harkov. De asemenea, potrivit Moscovei, militarii ruși au avansat adânc în linia de apărare a inamicului pe 14 mai.

În regiunea Harkov continuă evacuarea civililor din cauza amenințării unei ofensive rusești