Ucraina îl înlocuieşte pe comandantul trupelor de pe frontul din Harkov în plină ofensivă a Rusiei

Ucraina îl înlocuieşte pe comandantul trupelor de pe frontul din Harkov în plină ofensivă a Rusiei
Sursa foto: AFP

Comandantul ucrainean responsabil de linia frontului din Harkov (nord-est) a fost înlocuit pe fondul ofensivei ruse, a anunţat luni comandamentul grupului de trupe Hortiţa, scrie Agerpres.

Comandamentul grupului de trupe operativ-tactice Hortiţa a precizat pentru media ucraineană RBC Ukraina că decizia de numire a generalului de brigadă Mihailo Drapatîi în această funcţie în locul generalului Iuri Galuşkin a fost luată la 11 mai.

Oficial, nu a fost prezentat niciun motiv pentru această schimbare, deşi înaintarea forţelor ruse care se pare că au luat pe nepregătite trupele ucrainene şi ocupă acum teritoriul eliberat în toamna anului 2022 pare să fie o explicaţie, afirmă unele media de la Kiev.

Trupele ruse au lansat o ofensivă în nordul regiunii de frontieră Harkov în zorii zilei de 10 mai, iar ceea ce păreau la început „incursiuni de cercetare” s-au transformat în adevărate operaţiuni de asalt.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Luptele continuau luni în regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei), unde peste 30 de localităţi se află sub focul tirurilor ruse şi aproape 6.000 de locuitori au fost evacuaţi, potrivit guvernatorului regional, citat de AFP.

„Peste 30 de localităţi din regiunea Harkov au fost lovite de tiruri de artilerie şi de mortiere inamice", a indicat guvernatorul Oleg Sinegubov pe reţelele de socializare.

Guvernatorul a precizat că un total de 5.762 de locuitori au fost evacuaţi din aceste zone de la începutul luptelor.

Forţele ruse au trecut frontiera vineri pentru a desfăşura o ofensivă în direcţiile Lipţî şi Vovceansk, două localităţi situate la aproximativ 20 km şi respectiv 50 km nord-est de Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării.