Ucraina anunță că şi-a retras trupele dintr-un cartier al oraşului strategic Ceasov Iar

Ucraina anunță că şi-a retras trupele dintr-un cartier al oraşului strategic Ceasov Iar
Sursa foto: Reuters

Armata ucraineană a confirmat joi, 6 iulie 2024, că şi-a retras trupele dintr-un cartier al orașului strategic Ceasov Iar (Ceasov Iar), în estul Ucrainei, cartier a cărui cucerire a fost revendicată cu o zi înainte de Moscova, informează AFP.

„Comandamentul a decis să se replieze pe poziții mai sigure şi mai bine pregătite", a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de forțe „Hortițea” desfășurat în zonă, Nazar Voloşin, potrivit Agerpres.ro.

Rusia a revendicat miercuri cucerirea unui prim cartier al orașului strategic Ceasov Iar, pe care ea încearcă de mai multe luni să îl ocupe, în speranța unei străpungeri decisive în estul Ucrainei.  

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Poziția sa la înălțime ar permite trupelor ruse să atingă cu tunurile lor inclusiv Kramatorsk, cel mai mare oraș minier din regiunea Donețk şi garnizoană ucraineană în această parte a frontului.

„Nu mai era oportun să menținem cartierul Kanal, în care inamicul a pătruns, pentru că aceasta amenința viața şi sănătatea soldaților. Pozițiile apărătorilor noștri au fost distruse”, a explicat Nazar Voloşin.

Armata rusă a continuat să atace restul orașului, situat de celălalt capăt al canalului, în speranța de a-l captura în totalitate, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În total, 238 de bombardamente au fost înregistrate doar în zona Ceasov Iar în timpul ultimelor 24 de ore. Majoritatea tirurilor de artilerie vizau partea de sud a orașului, a dat el asigurări.

Potrivit presei internaționale, armata rusă are în ultimele luni inițiativa pe front, câștigând teren încetul cu încetul. Rusia caută să distrugă liniile de apărare ucrainene în est, pentru a ocupa partea din Donețk pe care nu o controlează, la peste doi ani de la declanșarea invaziei şi după zece ani de când a declanșat acolo un conflict separatist.