Trei moldoveni, arestați în Franța pentru că ar fi pictat sicrie cu inscripția „soldaţi francezi în Ucraina”

Trei moldoveni, arestați în Franța pentru că ar fi pictat sicrie cu inscripția „soldaţi francezi în Ucraina”
Sursa foto: Benjamin Derveaux / Le Parisien 

Trei cetățeni moldoveni au fost reţinuți la Paris, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Postul francez BFMTV transmite că aceștia sunt suspectați că au aplicat pe mai multe ziduri graffiti-uri în care sunt reprezentate sicrie, însoţite de inscripția „Soldat francez în Ucraina”.

Potrivit sursei citate, în momentul reținerii, cei trei aveau asupra lor vopsea, mănuşi şi şabloane care corespund graffiti-urilor.

Într-o reacție, Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova (MAE) a declarat că își exprimă regretul profund pentru acest incident și condamnă cu fermitate acțiunile acestor cetățeni, „care fac parte dintr-o strategie hibridă, menită să afecteze imaginea internațională a țării noastre”.

„Autoritățile din Chișinău sunt pe deplin dispuse să colaboreze cu partea franceză pentru a clarifica toate circumstanțele acestor fapte și pentru a atrage persoanele responsabile la răspundere”, a precizat diplomația de la Chișinău.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Vineri, 7 iunie, pe zidurile mai multor clădiri din arondismentul 7 din Paris au apărut cinci graffiti-uri, realizate în vopsea de culoare roșie, cu dimensiunile 30x30 cm. Fiecare dintre acestea reprezenta un sicriu, pe deasupra căruia scria „soldat francez în Ucraina”.

BFMTV notează că acțiunea a fost revendicată de către grupul de activiști Mriya (în ucraineană - pace), care a precizat ă gestul reprezintă un răspuns la „acţiunile nepotrivite ale autorităţilor franceze” în raport cu persoanele care au depus anterior sicrie lângă Turnul Eiffel.

Pe 1 iunie, la picioarele Turnului Eiffel au fost descoperite cinci sicrie în mărime naturală, acoperite cu drapele franceze şi inscripţia „Soldaţi francezi ucişi în Ucraina”. Mriya și-a asumat atunci responsabilitatea pentru așezarea sicrielor și a anunțat că urmează și alte acțiuni, în special, la Paris.

Deși activiștii și-au prezentat acțiunile drept un „apel la pace”, anchetatorii se îndoiesc de asta și au stabilit o legătură directă cu o altă acţiune - apariţia unor graffiti-uri cu mâini roşii pe memorialul Shoah din Paris, dedicat Holocaustului.

În noiembrie 2023, la scurt timp după declanșarea conflictului militar între Israel și gruparea islamistă Hamas din Fâșia Gaza, doi moldoveni au fost arestați la Paris, după ce au recunoscut că au pictat stelele lui David pe ziduri, la ordinul unui individ din Rusia.