Tiraspolul, nemulțumit că în regiune nu vor fi deschise secții de votare pentru referendumul din 20 octombrie

Tiraspolul, nemulțumit că în regiune nu vor fi deschise secții de votare pentru referendumul din 20 octombrie
Imagine simbol. Sursa foto: IMAGO / Artem Kulekin

Autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului susțin că votul cetățenilor din regiunea transnistreană joacă un rol important în cadrul referendumului privind aderarea R. Moldova la UE. În acest context, așa-numitul minister al afacerilor externe din stânga Nistrului s-a arătat indignat de faptul că în localitățile aflate sub jurisdicția Tiraspolului nu vor fi deschise secții de votare, acuzând Chișinăul de indiferență.

„Am așteptat cu răbdare și am analizat minuțios procesele de pregătire pentru acest plebiscit, sperând că și vocea cetățenilor care locuiesc în Transnistria va fi la fel de importantă. (..) Partea moldovenească nu a făcut niciun efort pentru a iniția dialogul pe tema referendumului. Este evident că Chișinăul nu are nevoie de cetățenii noștri, nu este cointeresat de opinia lor”, se menționează într-un comunicat.

În continuare, pretinsele autorități au precizat că iau în calcul posibilitatea organizării referendumului privind aderarea R. Moldova la UE în localitățile aflate sub jurisdicția Tiraspolului, „pentru a obține opinia reală a tuturor pridnestrovienilor”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Desigur, acest eveniment poate fi organizat în baza unor acorduri între părți, cu participarea observatorilor, inclusiv internaționali, și cu deschiderea comunității mondiale de a ține cont de opinia populației din Transnistria”, a conchis așa-numitul minister de externe.

Amintim că autoritatea electorală din R. Moldova a decis organizarea a 30 de secții de votare pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, precum și pentru cei domiciliați în municipiul Bender și în comuna Chițcani, satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale de la Chișinău. În cadrul celor 30 de secții, alegătorii vor merge la urne pentru a-și exprima opțiunea în raport cu referendumul și alegerile prezidențiale.

Sursa: Comisia Electorală Centrală

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la stabilirea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului se iau în considerare mai mulți factori, inclusiv datele din Registrul de stat al alegătorilor - raportate la dinamica participării la ultimele trei scrutine, precum și particularități care vizează asigurarea aspectelor de securitate și ordine publică.