UPDATE/ Lista autorităților publice în cadrul cărora tinerii vor putea desfășura stagii plătite va fi extinsă

UPDATE/ Lista autorităților publice în cadrul cărora tinerii vor putea desfășura stagii plătite va fi extinsă
Imagine simbol. Președinția R. Moldova

ACTUALIZARE (12 aprilie 17:21) Lista autorităților publice în cadrul cărora tinerii vor putea desfășura stagii plătite va fi extinsă. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură, la ședința plenară de vineri, cu votul a 76 de deputați.

Documentul prevede diminuarea numărului de ore, de la 720 la 480, pentru a reduce timpul necesar formării și adaptării stagiarilor, facilitând astfel integrarea mai rapidă a tinerilor specialiști în activitatea autorității publice.

De asemenea, este prevăzută extinderea sferei de aplicare a legii în cadrul unor autorități publice autonome. Astfel, tinerii vor putea desfășura programele de stagiu și în cadrul Curții de Conturi, Consiliului Concurenței, Comisiei Electorale Centrale, Oficiului Avocatului Poporului, Consiliului Audiovizualului, Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării etc.

Fiecare dintre autoritățile respective vor fi responsabile de ajustarea și planificarea bugetului și locurilor disponibile în funcție de nevoile și prioritățile specifice.

ȘTIRE INIȚIALĂ (10 aprilie 12:26) Tinerii vor fi mai motivați să se angajeze în instituțiile statului, iar atractivitatea sectorului public va crește. Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței din 10 aprilie modificări la Legea cu privire la stagiile plătite în serviciul public.

Proiectul prevede diminuarea numărului de ore de stagiu de la 720 la 480, ceea ce va reduce timpul necesar pentru formarea și adaptarea stagiarilor și va permite integrarea mai rapidă a tinerilor specialiști în activitatea autorității publice.

Totodată, tinerii vor putea fi incluși în corpul de rezervă al stagiarilor și vor fi luați în considerare pentru posturile vacante din cadrul autorităților publice.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

De menționat că, documentul reglementează și posibilitatea angajării persoanelor care au desfășurat programele de stagii plătite din surse externe.

De asemenea, proiectul extinde lista instituțiilor în cadrul cărora poate fi desfășurat stagiul și numărul locurilor pentru stagii plătite în serviciul public.

Potrivit Guvernului, pentru următoarea ediție de stagii, cu recrutarea în perioada mai-iunie, sunt planificate 150 de locuri.