Tinerii specialiști din domeniul culturii vor primi indemnizații unice după absolvire și repartizare în zonele rurale

Tinerii specialiști din domeniul culturii vor primi indemnizații unice după absolvire și repartizare în zonele rurale
Sursa foto: unghiul.com

Tinerii specialiști din domeniul culturii vor primi indemnizații unice în urma absolvirii și repartizării în satele, comunele, centrele raionale din R. Moldova. Guvernul a aprobat miercuri hotărârea cu privire la încadrarea tinerilor specialiști în câmpul muncii în funcții didactice vacante.

Regulamentul cu privire la modul de calcul, repartizare, utilizare și evidență a transferurilor cu destinație specială pentru susținerea tinerilor specialiști din domeniul culturii stabilește o indemnizație unică în mărime de 120 de mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior și de 90 de mii de lei pentru cei din învățământul profesional tehnic.

Banii vor fi achitați în trei tranșe egale, beneficiari fiind tinerii care se angajează, în primul an după absolvire, în instituțiile în care au fost repartizați de Ministerul Culturii și activează timp de trei ani în cadrul acestora.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Totodată, hotărârea cu privire la încadrarea tinerilor specialiști în câmpul muncii în funcții didactice vacante, aprobată de Guvern, prevede că, în primii 5 ani de activitate, absolvenții programelor de studii superioare de licență și master vor primi o indemnizație unică în mărime de 200 de mii de lei. Cei din învățământul profesional tehnic vor beneficia de 160 de mii de lei.

Concomitent, cadrele didactice debutante, repartizate de Ministerul Educației și Cercetării în instituțiile din mediul rural, centrele raionale sau în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, vor beneficia de compensații în mărime de o mie de lei lunar pentru cheltuielile de închiriere a locuințelor. Totodată, acestea vor primi o plată unică, anuală, de 3000 de lei pentru compensarea consumului de energie electrică și termică.

Mai mulți medicii și farmaciști care fac naveta vor primi compensații pentru transport
Medicii, farmaciștii și personalul medical cu studii medii, angajați în instituțiile medico-sanitare publice din orașe și sate (comune), cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți, și care își au domiciliul în afara localității unde activează, vor beneficia în premieră de compensarea cheltuielilor p…