Țările de Jos au alocat suplimentar peste patru miliarde de euro pentru Ucraina

Țările de Jos au alocat suplimentar peste patru miliarde de euro pentru Ucraina
Sursa foto: president.gov.ua

Guvernul Olandei a alocat suplimentar peste patru miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina în perioada 2024-2026. Anunțul a fost făcut de către serviciul de presă al Executivului olandez, cu referire la Memorandumul de buget actualizat pentru 2024, transmite agenția Unian.

„Vor fi alocate suplimentar 4,4 miliarde de euro pentru acordarea sprijinului militar și umanitar Ucrainei în perioada 2024-2026”, se menționează în comunicat.

De asemenea, Memorandumul prevede alocarea de fonduri suplimentare, inclusiv pentru consolidarea apărării Țărilor de Jos. Astfel, Ministerul Apărării de la Haga va primi în 2028 încă 500 de milioane de euro pentru a consolida apărarea antiaeriană și muniția propriilor forțe armate.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Pe 12 aprilie, Țările de Jos au anunțat că vor acorda asistență suplimentară Ucrainei. Potrivit premierului Mark Rutte, în acest an, țara sa va oferi suplimentar Kievului un miliard de euro pentru sprijin militar și 400 de milioane de euro pentru economia ucraineană. De asemenea, în 2025, Haga va aloca alte trei miliarde de euro.

Anterior, pe 1 martie, Ucraina și Țările de Jos au semnat un acord de securitate pentru un termen de zece ani. Conform documentului, Ucraina va primi în acest an asistență militară în valoare de două miliarde de euro, precum și sprijin suplimentar. Potrivit lui Rutte, acordul mai prevede acordarea de asistență în privința sistemelor de apărare aeriană și a avioanelor de luptă F-16.