SUA, Olanda, Germania, Italia și România vor furniza Ucrainei patru sisteme Patriot și un sistem SAMP-T

SUA, Olanda, Germania, Italia și România vor furniza Ucrainei patru sisteme Patriot și un sistem SAMP-T
Sursa foto: George Calin/Inquam Photos

Casa Albă a anunțat în mod oficial, marți seara, că SUA, Olanda, Germania, Italia și România vor furniza Ucrainei patru sisteme de apărare aeriană Patriot și un sistem SAMP-T, transmite G4media.

Declarația comună privind consolidarea apărării aeriene a Ucrainei a fost semnată de președintele SUA, Joseph R. Biden, premierul olandez Dick Schoof, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni, președintele român Klaus Iohannis și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Ne-am angajat să furnizăm Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană pentru a se apăra de agresiunea continuă a Rusiei, inclusiv de atacurile deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și critice. Astăzi, anunțăm că, în mod colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme strategice de apărare aeriană suplimentare, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania și România; componente Patriot donate de Țările de Jos și alți parteneri pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare; și un sistem SAMP-T suplimentar donat de Italia”, se arată într-un comunicat emis de Casa Albă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În plus, în lunile următoare, Statele Unite și partenerii intenționează să furnizeze Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv NASAMS, HAWKs, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și sisteme Gepard, a mai anunțat Casa Albă.

Aceste sisteme vor extinde și consolida în continuare acoperirea de apărare aeriană a Ucrainei. Mai mulți aliați – inclusiv Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit – vor continua să joace un rol esențial în furnizarea acestor sisteme, iar mulți alți susținători ai Ucrainei vor contribui la furnizarea de interceptoare. În ceea ce le privește, Statele Unite vor modifica secvența livrărilor planificate din vânzările militare externe de interceptoare critice de apărare aeriană în coordonare cu partenerii, astfel încât acestea să fie livrate Ucrainei, furnizând Ucrainei sute de interceptoare de apărare aeriană suplimentare în cursul anului viitor. (...) Mesajul nostru către Moscova și către întreaga lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și neclintit”, mai precizează Casa Albă în comunicat”, se mai arată în comunicat.

Summitul NATO de la Washington, care se desfășoară în perioada 9-11 iulie, este unul aniversar, marcând 75 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Programul acestuia include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană și partenerii NATO din Indo-Pacific, precum și un eveniment aniversar.

Mihai Popșoi va ține un discurs la Summitul NATO de la Washington. Oficialul a fost invitat de Antony Blinken
În perioada 9-11 iulie curent, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, întreprinde o vizită de lucru în SUA, la invitația secretarului de stat american Antony Blinken. Potrivit responsabililor de la Chișinău, șeful diplomației moldovenești va participa la o serie de activități din cadrul Summitu…