Studiu: În 2024, numărul angajaților în țară va crește cu 18 mii. Principalele cauze ale lipsei forței de muncă

Studiu: În 2024, numărul angajaților în țară va crește cu 18 mii. Principalele cauze ale lipsei forței de muncă
Sursa foto: Billion Images

Numărul angajaților în R. Moldova ar urma să crească cu circa 18 mii de persoane, potrivit unui studiu efectuat de subdiviziunile teritoriale ale Agențiai Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Aceleași date arată că în prezent în țara noastră peste 575 de mii de persoane sunt angajate.

„Potrivit datelor prognozei pieței muncii, 22% din agenții economici din R. Moldova se aşteaptă la o creştere a cererii de bunuri sau servicii sperând la ameliorarea situației economice, încheierea războiul din Ucraina şi restabilirea lanțurilor de aprovizionare. 69% susțin că cererea de bunuri, produse și servicii va rămâne fără schimbări şi doar 9% din agenții economici preconizează o descreștere a cererii”, a notat ANOFM.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Studiu mai arată că circa 30% dintre angajatori au resimțit deficitul de forţă de muncă în anul 2023, preponderent în sectorul privat. Cel mai mare deficit s-a resimţit în administraţie publică şi apărare, urmat de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, industria prelucrătoare și domeniul sănătății şi asistenţei sociale.

În opinia angajatorilor, principala cauză a lipsei forței de muncă este deficitul personalului calificat cu experiență, numărul redus de solicitanți și imposibilitatea de a oferi un salariu adecvat.

Sursa foto: ANOFM

Totodată, studiul mai arată că 37% dintre angajatori planifică investiţii, majoritatea în echipament, tehnologii și utilaje. Doar 10% vor investi în crearea locurilor noi de muncă.

Studiul a fost efectuat de subdiviziunile teritoriale ale ANOFM, pe un eşantion de 2873 angajatori.