Sportivul Ion Basoc a cucerit aurul la ultimul Grand Prix IBSA înainte de Jocurile Paralimpice

Sportivul Ion Basoc a cucerit aurul la ultimul Grand Prix IBSA înainte de Jocurile Paralimpice
Sursa foto: ibsasport.org

Sportivul Ion Basoc a obținut locul I la ultimul Grand Prix IBSA înainte de Jocurile Paralimpice, anunță Comitetul Paralimpic al R. Moldova. Competiția s-a desfășurat în perioada 18-19 mai, la Tbilisi, Georgia.

Potrivit Comitetului, din echipa națională a țării noastre au făcut parte trei sportivi - Ina Cernei, care a concurat la categoria de greutate sub 57 kg, Oleg Nemțan (categoria 73 de kg ) și Ion Basoc (categoria peste 90 kg). Liderul echipei, Oleg Crețul, a reușit să se instaleze ferm pe locul II în clasamentul mondial și a ales să nu participe la turneu.

„Ion Basoc a dat dovadă de o tehnică remarcabilă, obținând pentru țara noastră o medalie de aur într-un final palpitant, în care l-a învins pe adversarul său, nr. 1 mondial și multiplu campion mondial, Wilians de Araujo, în doar 10 secunde! Din păcate, turneul nu a fost la fel de reușit pentru coechipierii săi Ina Cernei și Oleg Nemțan”, au precizat responsabilii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În luna aprilie, Comitetul Paralimpic anunța că Ion Basoc și Oleg Crețul și-au asigurat deja calificarea la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, pe baza ratingului de performanță. Ambii sportivi se aflau atunci pe locul II în categoriile lor de greutate.

Amintim că, Ion Basoc a obținut locul V la Grand Prix-ul IBSA de para-judo din Antalya, iar Oleg Crețul a adus acasă aurul. Anterior, sportivii au câștigat aurul în categoriile lor de greutate în cadrul Campionatului European Paralimpic de Judo de la Rotterdam, Olanda. Ulterior, aceștia au cucerit bronzul la Jocurile Mondiale Paralimpice de Judo de la Birmingham, Marea Britanie, desfășurate în august 2023.

Oleg Crețul și Ion Basoc se numără printre cei cinci sportivi de performanță din R. Moldova care vor primi pe parcursul anului 2024 burse lunare în valoare de peste 41.100 de lei.

Cinci sportivi de performanță din R. Moldova vor primi burse lunare în valoare de peste 41 de mii de lei
Mai mulți sportivi de performanță din R. Moldova vor beneficia pe parcursul anului 2024 de burse lunare în valoare de 41.100 de lei. Printre aceștia se numără luptătoarea Anastasia Nichita, canoistul Serghei Tarnovschi și judocanii Denis Vieru, Oleg Crețul și Ion Basoc. În fiecare lună din anul cur…