Spitalul Clinic de Psihiatrie va fi reabilitat termic. Vice-director: „Cheltuielile pentru energie sunt colosale”

Spitalul Clinic de Psihiatrie va fi reabilitat termic. Vice-director: „Cheltuielile pentru energie sunt colosale”
Imagine simbol. Sursa: Facebook

Spitalul Clinic de Psihiatrie va fi reabilitat termic, în cadrul unui proiect finanțat de UE, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Contractul pentru elaborarea documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare energetică a fost semnat la data de 5 iunie curent, valoarea acestuia constituind circa 360 de mii de euro. Durata de execuție este de până la 12 luni.

„Clădirea este construită încă în secolul trecut, la începutul anilor ’80, după tehnologii vechi. Saloanele sunt mari, ferestrele sunt vechi. Cheltuielile pentru energie sunt colosale”, a menționat vice-directorul medical din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie, Iurie Pavlov.

Potrivit directorului Unității Consolidate de Implementare a Proiectelor în Energetică (UCIPE), Ruslan Surugiu, Spitalul Clinic de Psihiatrie este unul dintre instituțiile medicale care înregistrează pierderi majore de energie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Ne propunem să atingem o reducere a consumurilor de energie termică cu circa 50%, iar a energiei electrice cu 35%”, a precizat Surugiu.

Principalele măsuri de eficiență energetică de care vor beneficia cele două clădiri ale instituției, cu o suprafață totală de peste 14.000 de m2, sunt următoarele:

  • izolarea termică a pereților exteriori;
  • înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare;
  • izolarea termică și renovarea acoperișurilor;
  • renovarea sistemelor de ventilare cu recuperarea căldurii;
  • renovarea sistemelor interioare de încălzire;
  • instalarea sistemului de iluminat tip LED;
  • instalarea sistemelor fotovoltaice;
  • implementarea sistemelor de management energetic (SME)

În total, clădirile a zece instituții medicale vor fi reabilitate prin intermediul proiectului „Eficiența Energetică în Republica Moldova”. Valoarea investițiilor proiectului este de circa 76 milioane de euro și este finanțat de Uniunea Europeană, BEI și BERD.