SONDAJ/ Ucraina trebuie să capituleze sau să continue să lupte până la victorie? Ce spun moldovenii

SONDAJ/ Ucraina trebuie să capituleze sau să continue să lupte până la victorie? Ce spun moldovenii
Imagine simbol. Sursa foto: Anatolii Stepanov/AFP via Getty Images

Astăzi se împlinesc 757 de zile de când Federația Rusă a invadat Ucraina, timp în care țara vecină ține piept trupelor ruse. Potrivit rezultatelor barometrului socio-politic realizat de IMAS, publicat astăzi, 55% din populația R. Moldova este de părere că războiul ar trebui să se oprească și Rusia să rămână cu teritoriile pe care le-a ocupat. Cu această idee nu sunt de acord 35% dintre respondenți.

Concomitent, 48% dintre cele 1.091 de persoane chestionate pledează pentru faptul că Rusia nu poate fi învinsă în războiul din Ucraina, în timp ce 36% nu împărtășesc această opinie.

43% dintre respondenți susțin că Federația Rusă/Vladimir Putin este tot mai aproape de îndeplinirea obiectivelor pe care le-a fixat pentru războiul din Ucraina. O părere diferită au 35% din totalul persoanelor intervievate.

Datele studiului relevă un decalaj de 6% între respondenții care susțin că Ucraina trebuie să continue lupta până la obținerea victoriei (43%) și cei care cred că țara vecină ar trebui să capituleze (49%).

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Întrebați dacă aliații Ucrainei ar trebui să sprijine Kievul cu mai mult armament, cea mai mare parte a persoanelor care au participat la sondaj - 58%, au spus că nu sunt de acord cu această inițiativă.

Alte 36% și-au arătat susținerea în raport cu o mai mare deschidere a comunității internaționale față de necesitățile Ucrainei în materiale de arme.

Studiul a fost realizat de IMAS-Cercetare și Strategii SRL, la comanda Independent News (România), în perioada 9 – 27 februarie curent, pe un eșantion de 1.091 de persoane din 91 de localități, marja de eroare fiind de ±3.0%.