Solicitare de retragere a cetățeniei lui Plahotniuc și Șor. Reacția Președinției

Solicitare de retragere a cetățeniei lui Plahotniuc și Șor. Reacția Președinției
Sursa foto: Cotidianul

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a înaintat un demers oficial către președinta R. Moldova, Maia Sandu, solicitând retragerea cetățeniei R. Moldova pentru Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Adrian Băluțel, șeful cabinetului președintei R. Moldova a anunțat că Președinția va examina solicitarea.

„Motivația acestei solicitări rezidă și în activitățile infracționale repetate ale celor doi, inclusiv crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, care au prejudiciat esențial statul și au servit drept temei pentru emigrația a sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. PNM menționează că retragerea cetățeniei pentru Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor nu ar afecta nicidecum parcursul anchetei și în general actul de justiție în care cei doi sunt vizați pe teritoriul R. Moldova (...)”, a anunțat formațiunea.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Instituția prezidențială a anunțat că va examina solicitarea primită și va reveni cu o informație ulterior.

„Conform Legii cetățeniei R. Moldova, Articolul 23, cetățenia R. Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui R. Moldova persoanei care „c) a săvârșit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esențiale statului, dovedite de instanța de judecată”. Totodată, cele 2 persoane menționate, în calitate de cetățeni moldoveni, trebuie să răspundă în fața legii pentru crimele comise împotriva statului și furtul din banii oamenilor, să răspundă în pușcăriile moldovenești în fața legislației R. Moldova”, a anunțat Băluțel.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. În iulie 2023, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată o cauză penală în privința lui Vladimir Plahotniuc în lipsa învinuitului. În prezent, este aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv pentru un termen de 30 zile.

Fostul deputat fugar Ilan Șor a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc. În aprilie 2023, acesta a fost condamnat de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare.