Șoferii beți implicați în accidente rutiere riscă confiscarea mașinii. Primul caz înregistrat

Șoferii beți implicați în accidente rutiere riscă confiscarea mașinii. Primul caz înregistrat
Sursa foto: Poliția R. Moldova

Autoritățile iau în calcul confiscarea mijlocului de transport în cazul când este condus de un șofer beat și implicat în accident rutier. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, luni, 4 septembrie, precizând că primul caz a fost deja înregistrat la Florești.

„Este confiscarea specială și cadrul legal ne permite să facem acest lucru”, a explicat ministrul Efros la întrebarea jurnaliștilor despre legea în baza căreia a fost confiscată mașina unui polițist prin beat la volan.

Conform datelor oficiale, în primele opt luni ale anului 2023 au fost documentate peste 123.000 de depășiri de viteză, dar și peste 4.000 de șoferi beți.

Potrivit ministrului de Interne, Poliția va intensifica acțiunile menite să stopeze condusul sub influența alcoolului și a stupefiantelor, iar autoturismelor șoferilor găsiți vinovați de asemenea încălcări - vor fi confiscate de stat.

„Avem în vedere confiscarea mijlocului de trasnport cu care s-a produs accidentul rutier din cauza consumului de alcool sau substanțe stupefiante. Primul caz în care s-a aplicat confiscarea bunului este cel al polițistului din Florești, documentat că a condus mașina sub influența alcoolului. Astfel de practici vor fi continuate”, a declarat ministrul de Interne, Adrian Efros.

Cazul polițiștului de la Florești

Un angajat al Inspectoratului de Poliție Florești, în vârstă de 34 de ani, s-a tamponat cu mașina într-un copac, vineri seara, 1 septembrie, fiind beat la volan și în uniforma de serviciu.

Acesta a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind de 1,16 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Poliția din Florești a pornit un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, iar Direcția Inspectare Efectiv a IGP a demarat imediat o anchetă internă în acest sens, fiind dispusă suspendarea din funcție a polițistului.

Trei cazuri cu implicarea oamenilor legii, în doar o săptămână

Primul caz: O femeie a decedat, iar două copile au fost transportate la spital, în urma unui accident provocat de o polițistă aflată în stare de ebrietate, în noaptea de luni spre marți, 29 august.  În cazul șoferiței, aparatul Drager a arătat o concentrație de alcool de 0,51 mg/l în aerul expirat.

Al doilea caz: Accidentul cu implicarea unui angajat al Inspectoratului de Poliție Florești (n.r: prezentat mai sus). Polițistul de 34 de ani purta uniforma de serviciu, dar se afla în afara orelor de muncă. Acesta a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind de 1,16 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Al treilea caz: Un angajat al Inspectoratului de Poliție Taraclia a  tamponat un bărbat de 60 de ani, chiar pe trecerea de pietoni, luni seara, 3 septembrie, la Ceadîr-Lunga. Polițistul se afla în afara orelor de serviciu, era îmbrăcat în civil și conducea automobilul personal.

În urma impactului, bărbatul de 60 de ani s-a ales cu traumatisme. Omul legii a fost suspendat din funcție pe perioada anchetei.

Urmează un proiect pilot

Ministrul de Interne susține că un proiect pilot care prevede testarea a șoferilor în trafic la consumul de droguri cu aparate speciale va fi implementat imediat ce vor fi adoptate modificările legislative în acest sens.