Situația epidemiologică prin rujeolă în capitală: A fost înregistrat un focar la o familie de moldoveni

Situația epidemiologică prin rujeolă în capitală: A fost înregistrat un focar la o familie de moldoveni
Sursa foto: Getty Images

În prezent, în municipiul Chișinău sunt înregistrate două focare de rujeolă, anunță șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS), Vladimir Bolocan. Este vorba despre focarul de la centrul de refugiați și unul confirmat la o familie.

„La centrul de refugiați au fost confirmate 13 cazuri de rujeolă și 10 sunt suspecte. În cadrul familiei sunt cinci cazuri suspecte și unul deja confirmat prin analize de laborator, iar alte patru rămân suspecte. Toți fiind copii mici au fost internați la spitalul clinic municipal de boli infecțioase pentru copii”, a precizat Bolocan.

Membrii familiei sunt cetățeni ai R. Moldova și sunt parte a unei confesiuni religioase, a mai precizat acesta.

Potrivit ultimelor informații prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, la nivel național, de la începutul anului curent, au fost confirmate 19 cazuri de rujeolă. În total, 12 cazuri au fost notificate la persoane cazate într-un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, cel mai recent fiind confirmat la un adolescent cu vârsta de 17 ani.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii, ținând cont de situația epidemiologică actuală în contextul național și regional. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

ANSP îndeamnă părinții să fie precauți cu sănătatea copiilor și să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară pentru vaccinare. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Un nou caz de rujeolă, confirmat în R. Moldova. Situația epidemiologică prezentată de ANSP
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a prezentat informații actualizate privind situația epidemiologică la rujeolă în R. Moldova. Potrivit ANSP, a fost confirmat un caz de rujeolă la un copil de 4 ani din Chișinău și alte două cazuri suspecte la rujeolă, la doi copii cu vârste de 6 și