Sistemul MIA Plăți Instant: Moldovenii au transferat peste 100 de milioane de lei

Sistemul MIA Plăți Instant: Moldovenii au transferat peste 100 de milioane de lei
Sursa foto: Getty Images

Sistemul MIA Plăți Instant are deja peste 100.000 de utilizatori în toată țara. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în mai puțin de șase săptămâni, prin MIA au fost transferate circa 100 de milioane de lei, în cadrul a aproximativ 100.000 de tranzacții.

La doar o lună și jumătate de la punerea în funcțiune a noii platforme de plăți, bornele atinse au depășit așteptările inițiale ale dezvoltatorilor. Directorul Departamentului de plăți al BNM, Victor Șușu, a declarat că, în curând, sistemul va fi disponibil și pentru companii, în prima etapă acesta fiind pus la dispoziția persoanelor fizice.

„Sistemul elaborat de BNM a fost pregătit de la bun început pentru acest gen de tranzacții, dar băncile au avut nevoie de timp ca să-și dezvolte serviciile, astfel încât să poată oferi aceste opțiuni și agenților economici”, a menționat Victor Șușu.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Sistemul MIA permite persoanelor să transfere bani în 15 secunde între toate conturile de plăți, indiferent de prestatorul de servicii de plată care îi deservește, fără a oferi acces unor terți la datele bancare, doar prin intermediul indicării numerelor de telefon ale participanților la tranzacții.

Noua modalitate de transfer nu presupune comisioane, până la atingerea sumei cumulative de 10 mii de lei transferați într-o lună. Pentru transferurile ulterioare atingerii acestei sume, se aplică comisioane mici, care nu depășesc 5 lei pentru un transfer, indiferent de instituțiile financiare implicate.

Deocamdată, MIA Plăți Instant permite două opțiuni: Transfer Instant (P2P) și Solicitare de Transfer (RTP request to pay). Potrivit BNM, sistemul se va extinde în continuare spre plățile în bază de cod QR, plățile cu Link-uri în magazinele online, transferurile între persoane juridice (B2B), plățile către guvern (P2G) și transferuri între conturile proprii (M2M).