SIS a transmis 2.534 de dosare din perioada regimului sovietic Agenției Naționale a Arhivelor

SIS a transmis 2.534 de dosare din perioada regimului sovietic Agenției Naționale a Arhivelor
Sursa foto: sis.md.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a transmis joi, 29 februarie, o nouă tranșă de dosare Agenției Naționale a Arhivelor. Este vorba despre 2.534 de dosare din perioada regimului sovietic.

Potrivit SIS, din numărul total, 2.304 sunt dosare judiciare inițiate în privința persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar, care au trecut procedura de reabilitare la Procuratura Generală, ulterior fiind desecretizate de către Comisia departamentală a Serviciului.

Totodată, celelalte 230 sunt dosare administrative privind activitatea NKVD/KGB/MGB, precum și ordine și dispoziții interne cu date despre efectiv cum ar fi Приказы по личному составу КГБ при СМ МССР за 1960 г., Совершенно секретные приказы КГБ при СМ Молдавской ССР за 1961 г., Секретные приказы КГБ при СМ Молдавской ССР за 1978 г.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Dosarele au fost transmise în baza Acordului interinstituțional de colaborare, semnat la 5 mai anul trecut. Acordul prevede transmiterea etapizată a documentelor de arhivă care fac parte din Fondurile Serviciului, în special, cele cu referire la represiunile politice din perioada sovietică, precum și a dosarelor privind activitatea administrativă a instituției coercitive sovietice din cadrul RSS Moldovenești.