Sindicatele solicită implicarea premierului pentru achitarea restanțelor salariale de la Calea Ferată din Moldova

Sindicatele solicită implicarea premierului pentru achitarea restanțelor salariale de la Calea Ferată din Moldova
Sursa foto: Calea Ferată din Moldova/Facebook

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cere intervenția de urgență a prim-ministrului Dorin Recean pentru soluționarea crizei salariale de la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM). Într-o scrisoare adresată premierului, reprezentanții CNSM menționează că restanțele salariale față de cei 5.350 de angajați ai CFM au ajuns la suma de 136 de milioane de lei.

„Lipsa mijloacelor financiare face imposibilă atât acoperirea cheltuielilor cotidiene ale familiilor salariaților, cât și asigurarea cu rechizite și alte produse necesare copiilor acestora în preajma noului an școlar. (...) În acest context, pentru prevenirea tensiunilor în cadrul colectivului de muncă și a plecării specialiștilor calificați, solicităm implicarea dumneavoastră în vederea remedierii situației create la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” și examinarea posibilității identificării mijloacelor financiare necesare pentru lichidarea restanțelor salariale”, se menționează în document”, se arată în scrisoarea semnată, la data de 16 august 2024, de președintele CNSM,  Igor Zubcu.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova subliniază că, în pofida dificultăților economice, angajații CFM și-au menținut devotamentul față de atribuțiile de serviciu.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Calea Ferată se confruntă cu probleme financiare de câțiva ani. În 2020 şi 2021, compania a fost la un prag de faliment, iar angajații nu şi-au primit salariile chiar şi jumătate de an. Aceștia au ieșit și la zeci de proteste, ultimele fiind organizate în februarie curent. La sfârșitul lunii iulie, angajații și-au primit salariile abia pentru luna martie.

Directorul Agenției Proprietăți Publice (APP), Roman Cojuhari, a declarat anterior că pentru a echilibra situația financiară a căii ferate mai multe bunuri ale întreprinderii urmează să fie scoase la licitație, iar din banii obținuți se vor achita salariile.

Sursa foto: luchianiuc.com/Telegram
Angajații Căii Ferate nu și-au primit salariile din luna martie. Datoriile se ridică la 70 de milioane de lei
Angajații Căii Ferate (CFM) nu și-au primit salariile din luna martie, iar datoriile față de aceștia se ridică la 70 milioane de lei. Conducerea CFM exclude contractarea unui nou credit pentru lefuri și speră să adune bani din vânzarea fierului vechi, dar și din chiriile de spații, scrie TV8. „Căut…